• Úspešný 1. ročník plesu žiackej školskej rady

        •  

          Pred nástupom na jarné prázdniny sa telocvičňa našej základnej školy zmenila opäť na nepoznanie. Po úspešnom nultom ročníku sa totiž v nej v piatok 21.2. uskutočnil 1. ročník plesu ŽŠR pre žiakov 6. – 9. ročníka. V spolupráci s vedením školy, pani učiteľkami, ktoré pomohli s prípravami a výzdobou telocvične a všetkými ostatnými, ktorí podporili ples, bolo všetko veľmi pekne prichystané, začo im patrí veľká vďaka. Ples odštartoval po usadení všetkých hostí privítaním od moderátoriek plesu, ktoré nás sprevádzali počas celého programu. Po privítaní nasledoval príhovor pani riaditeľky, ktorá ples otvorila symbolickým prípitkom. Pre žiakov boli v programe pripravené tanečné kolá, slávnostná večera, vystúpenie folklórneho súboru Studnička, vystúpenie tanečníkov, tombola, candy bar, rôzne súťaže a počas celého večera bola pripravená aj fotostena, pri ktorej vzniklo množstvo krásnych pamiatok. Pri spoločných choreografiách sme si užili kopec zábavy a o našu náladu sa staral aj DJ René, ktorý hral prevažne na želanie. Plesu sa zúčastnilo 36 žiakov a 10 učiteľov. Veríme, že ste si užili pekný večer a dúfame, že sa táto milá akcia stane tradíciou našej školy a bude o ňu rovnaký záujem aj v budúcom školskom roku. Ďakujeme ešte raz všetkým, ktorí sa akýmkoľvek spôsobom podieľali na príprave a organizácii plesu. 

        • Školský karneval

        • Posledný deň pred prázdninami sa konal tradičný fašiangový karneval. Aj tento rok si žiaci pripravili doma veľmi pekné masky. Porota mala naozaj veľmi náročnú úlohu, pretože vybrať 15 najkrajších masiek bolo veľmi ťažké. odmeny pre masky boli sčasti nakúpené z fondu ZRPŠ, veľa odmien priniesli samotní žiaci a odmeny na karneval daroval aj obchod MIŠ MAX v Zákopčí. Po kranevale boli všetci pozvaní na šišky a sladké koláčik s čajom. Deti tento deň prežili radostne.  Telocvičňu vyzdobili pani učiteľky spolu s pánom školníkom a žiakmi. Prípravu karnevalu si zobrali ,,pod palec"  naši deviataci, ktorí sa aj takýmto spôsom učia, ako sa  zaradiť do bežného pracovného života. Ďakujeme všetkým tým, ktorí akýmkovek spôsobom prispeli k peknému priebehu karnevalu. 

        • Výchovný koncert

        • Dňa 21.2.2020 po skončení fašiangového sprievodu masiek sa konal v telocvični ZŠ Zákopčie výchovný koncert s názvom Žiak - učiteľ - škola. V tomto programe mali deti možnosť vypočuť si niekoľko známych piesní, ktoré spájajú niekoľko generácií. Hudba sa plynle striedala s hovoreným slovom a deti sa mali možnosť interaktívnou formou zapájať do rozhovoru o učení, vzťahu k učiteľom a ako mať pozitívny vzťah ku vzdelávaniu. 

        • WORKSHOP „PRVÁ POMOC PRE DETI“

        • 13.2.2020 sa v Obecnej knižnici v Zákopčí uskutočnil Workshop pre žiakov prvého stupňa na tému „Prvá pomoc pre deti“, ktorú odprezentovali pracovníci Zdravotnej záchrannej služby. Záchranári ukázali žiakom, ako podať prvú pomoc pri zlomeninách, krvácaní a KPR.

          Žiakom sa prednáška veľmi páčila, bola zaujímavá a poučná, odniesli si z nej veľa poznatkov.


           

        • Strelecká súťaž v Turzovke - O pohár mesta Turzovka

        • Dňa 18.02.2020 sa naši deviati žiaci - 3 družstvá ráno vybrali s puškami vzduchovkami na streleckú súťaž do Turzovky, ktorú organizovalo CVČ Turzovka, pod záštitou mesta Turzovka - primátora Judr. Ľubomíra Golisa. Všetci naši žiaci si nakoniec vystrieľali medaile. Najlepším strelcom celej súťaže s počtom nastrieľaných bodov 173 boli dvaja „Zlatí“, Lukáš Haluška sa teda delil o najlepšieho strelca súťaže so starším dievčaťom z Turzovky. V rámci individuálnych  strieľaní sme mali ešte jedno prvé miesto - zlato si vystrieľala aj Sabínka Golisová s počtom 156 bodov vo svojej kategórií mladších žiačok. V rámci družstiev sme obsadili dve zlaté a jednu bronzovú priečku - Zlaté medaile získali chlapci ( Lukáš Haluška, Martin Paseka, Dávid Šopor) v kategórií mladších žiakov, ale mladšie žiačky ( Sabína Golisová, Lucia Hrušková, Patricia Plačková) nezaostávali a taktiež si vystrieľali zlaté medaile vo svojej kategórií , staršie žiačky (Dominika Plačková, Tamarka Husarčíková, Dominika Gábrišová) získali tiež veľmi pekné bronzové medaile vo svojej kategórii. Ceny im odovzdali  pán Jozef Čagala a Mgr. Vladimír Gajdičiar, strieborný paraolympionik.

          Všetkým strelcom srdečne blahoželáme a želáme im veľa ďalších šťastných striel.

        • Ako zimujú naše zvieratá - strieborné priečky pre piatakov i štvrtákov

        • Vo štvrtok 13.02. sa naše dve družstvá žiakov zúčastnili prírodovednej súťaže „Ako zimujú naše zvieratá“, ktorú organizovalo CVČ Čadca. Súťaž pozostávala z dvoch kôl -z  poznávačky jednotlivých druhov zvierat a z teoretického testu o jednotlivých zvieratách, ako prežívajú zimu a podobne. Naši piataci v zostave - Dávid Šopor, Dominik Roman a Viktória Halušková obsadili z pomedzi desiatich súťažných družstiev ich kategórie vybojovali pekné II. miesto a taktiež štvrtácke družstvo v zostave - Adam Chmulík, Matej Čečko  a Simonka Macášková z pomedzi siedmych družstiev štvrtákov taktiež obasadili striebornú priečku - II. miesto.

          Srdečne gratulujeme a ďakujeme za peknú reprezentáciu školy žiakom i pani učteľke Červencovej za ich  prípravu. 

        • Súťaž v umeleckom prednese

        • Krása slova

          V stredu 12. februára 2020 sa v Kultúrnom dome R. Jašíka v Turzovke uskutočnilo obvodné kolo súťaže v umeleckom prednese poézie a prózy Krása slova. Našu školu reprezentovalo  päť žiačok – Terezka Cabuková (II.A), Lianka Lanková (III.A), Lucka Pastorková (V.A), Barborka Golisová (VIII.A) a Dominika Plačková(IX.A).

          V silnej konkurencii sa napokon podarilo vybojovať:

          2. miesto Terezke Cabukovej (v I. kategórii) a 3. miesto Lucke Pastorkovej (v II. kategórii).   

          Všetkým dievčatám ďakujem za reprezentáciu našej školy a víťazkám srdečne blahoželáme.

          Terezke, ktorá bude našu školu reprezentovať v okresnom kole v Čadci, želáme veľa šťastia!

        • Lyžiarský výcvik

        • V dňoch od 10. do 14. februára, prebiehal lyžiarsky výcvik žiakov 7. a 8. ročníka v lyžiarskom stredisku Ski Makov. Žiaci boli na začiatku rozdelení na lyžiarov a lyžiarov začiatočníkov. Obe skupinky mali svojho inštruktora, ktorý ich každý deň privítal rannou rozcvičkou a potom rôznymi aktivitami zdokonaľoval a učil novým zručnostiam na svahu. Aj počasie sa z upršaného pondelka umúdrilo a nakoniec si naši žiaci užili pravú zimnú lyžovačku. Nechýbala ani prestávka na desiatu, pri ktorej to často skončilo guľovačkou alebo fotením. Na obed sa presunuli do neďalekej Poľany, kde skoro vždy vyhladovaní zjedli všetko, čo im priniesli. Žiaci prežili kopec srandy a spoločných zážitkov, ale aj niekoľko pádov, z ktorých sa snáď rýchlo zotavia. V piatok boli za svoj lyžiarsky výkon odmenení diplomom, malou sladkosťou a odznakom lyžiarskej školy Ski School Bernardýn na pamiatku. Našim žiakom prajeme, aby nadobudnuté zručnosti rozvíjali aj naďalej a najazdili kopec šťastných kilometrov na lyžiach.  

        • Oznam pre stravníkov

        • Vážení stravníci,dovoľujeme si Vám pripomenúť,

          že sa vyberá stravné za minulý mesiac /január/.

          Sumu, ktorú ste dostali oznámenú prostredníctvom oznamu v žiackej knižke, alebo v MŠ priamo do rúk, uhraďte, prosím,  bankovým prevodom na číslo účtu

                        SK35 5600 0000 0077 2287 6006

                 najneskôr do 13.02.2020

                    (deň pripísania na účet)

           

        • Deň vedy

        • V piatok 31.1.2020 sa v našej škole konal už 2. ročník Dňa vedy. Pani učiteľky si pre žiakov pripravili jednotlivé aktivity, prostredníctvom ktorých sa žiaci  bližšie dotkli  poznatkov z oblasti vedy, techniky  a vynálezov. V učebni 7. A bola pripravená výstava  rôznych exponátov z oblasti biológie, fyziky, matematiky a techniky. Tieto exponáty vyrobili žiaci základnej školy. Zároveň  mali možnosť pracovať s mikroskopami, ktorými pozorovali štruktúru jednotlivých pripravených preparátov - rastliny, živočíchy a plesne.  V učebni  6.A sa žiaci mohli prostredníctvom pokusov zoznámiť chémiou hravou formou. Spoznávali, že chémia to nie sú len vzorce a čísla, ale chémia sa vyskytuje bežne okolo nás, a ani si to neuvedomujeme. V učebniach 8. a 9.A žiaci vyrábali mechanické hračky. V učebni 5.A mali žiaci možnosť zahrať hru KOCKA - Vynálezy a   v telocvični mali pripravenú časovú os, na ktorú dopĺňali jednotlivé vynálezy. Pre žiakov bol pripravený film Bol raz jeden vynálezca.

        • Súťaž v prednese poézie a prózy

        • V Základnej škole v Zákopčí sa uskutočnilo tohtoročné školské kolo recitačnej súťaže Hviezdoslavov Kubín. Aj tu sa deti pripravovali na svoje vystúpenia už od jesene minulého roku, aby pred spolužiakmi a ostatnými žiakmi ukázali svoju šikovnosť a aby tiež potešili svojich učiteľov.

             Na podujatí recitovali žiaci nižších aj vyšších ročníkov, a to v troch skupinách: žiaci 1. – 4. ročníka, piataci a šiestaci a napokon žiaci 7. – 9. ročníka. Medzi mladšími žiakmi v kategórii poézia sa na 1. mieste umiestnila Terézia Cabuková z tretieho ročníka s básnickou ukážkou Moc papradia. V kategórii próza zvíťazila tiež tretiačka Liana Lanková (Rozprávka o štrbavej opičke). Svojimi vystúpeniami zaujali aj žiaci vyšších ročníkov. Medzi piatakmi a šiestakmi, ktorí recitovali len v kategórii próza, zvíťazila žiačka siedmeho ročníka Lucia Pastorková (Trapoška). V tretej skupine v kategórii poézia najviac hlasov získala Barbora Golisová z 8. A triedy (Prvý sen) a v kategórii próza sa víťazne umiestnila Dominika Plačková z 9. A triedy (Spiatočná cesta).

             Úspešných recitátorov odmenila na konci súťaže riaditeľka školy Gabriela Plačková. Víťazi postupujú do obvodného kola Hviezdoslavovho Kubína, ktoré sa uskutoční v Turzovke

        • Pedagógovia ZŠ začali rok 2020 vzdelávacou aktivitou

        • 7.1.2020 sa konal v našej škole workshop s názvom Avraham Harshalom, ktorý pre nás zrealizovali lektorky z neziskovej organizácie  Post Bellum SK. Učitelia mali možnosť vyskúšať prácu v skupine, pochopiť historické  súvislostí prostredníctvom neformálneho vzdelávania, zoznámiť  sa atraktívnou a interaktívnou formou s historickými reáliami a ľudskoprávnou problematikou, rozvíjať  komunikačné zručností a schopnosť logicky myslieť.

        • Komparo 8

        • Naši žiaci 4. a 8. ročníka sa každoročne zúčastňujú na testovaní Komparo 4 a 8.  Tento rok boli testovaní v predmetoch matematika, slovenský jazyk, geografia, biologia a všeobecné študijné predpoklady.  Z predmetu matematika dosiahli 57 %. Celoslovenský priemer bol 53,8 % Z predmetu SJL dosiahli  66 %. Celoslovenský priemer bol  64,2 %. V predmete geografia dosiahli 71,6 %. Celoslovenský priemer bol 62,2 % a v predmete biológia dosiahli 60,7 %. Celoslovenský priemer bol 52,2 %. Každý účastník testovania KOMPARO dostal podrobnú informáciu o svojich výsledkoch z ktorej sa dozvedel, ako je na tom v porovnaní s rovesníkmi z celého Slovenska, ktoré úlohy mu robia problémy a ktoré učivo si ešte musí zopakovať.Testovanie KOMPARO je pre školy aj pre žiakov dobrovoľné. Jeho organizátorom je renomovaná nezávislá spoločnosť EXAM testing, ktorá sa profesionálne venuje testovaniu žiakov už vyše 25 rokov (a má naň všetky potrebné povolenia).Pre školy je KOMPARO veľmi užitočnou spätnou väzbou. 

        • Naše deti majú VEĽKÉ srdiečka

        • Veľmi často sa stretávame so situáciou, že potrebujeme pomoc druhých. Nemusí to byť  finančná alebo materiálna pomoc. Aj dobrá rada, čas venovaný druhým sú pomocou, ktorú by sme mali vedieť oceniť.  Od začiatku školského roka sa naši žiaci zapojili do mnohých projektov:

          „Hodina deťom“  - v rámci celoslovenskej zbierky na podporu projektov na pomoc deťom sme  vyzbierali 140€;

          „Zber vrchnákov z PET fliaš“ – v októbri prebehla medzitriedna súťaž, ktorú vyhrali žiaci z 2.A (nazbierali 8 kg vrchnáčikov). Celá škola vyzbierala 45 kg. Vrchnáky boli venované na pomoc ľuďom pri liečbe.

          „Adventný stromček dobrých skutkov“ – počas adventu deti plnili rôzne úlohy a výzvy, za ich splnenie dostali ozdoby na školský stromček, ktorý bol pred Vianocami krásne vyzdobený.

          „GivingTuesday“ je dňom, kedy sa šíri dobro a nezištné dávanie. Komukoľvek, kdekoľvek a akokoľvek. Viaceré triedy sa u nás zapojili zbierkou diek, prikrývok,  krmiva pre psíkov v útulku a ôsmaci si pripravili tvorivé dielne pre škôlkarov.

          „Zbierka školských pomôcok“ aj tento rok sa deti zapojili do charitatívnej zbierky, vyzbierané pomôcky išli deťom z rodín v núdzi.

          Okrem spomínaných väčších projektov deti z FS Studnička navštívili DDS sv. Alžbety, deti sa zapojili do projektov rovesníckeho vzdelávania v rámci školy, čistili okolie školy a centra obce, pripravili výrobky na Vianočné trhy a určite by sme ešte mohli pokračovať s množstvom dobrých skutkov.

           

          Ako hovorí jedno africké príslovie:

           Keď veľa malých ľudí na veľa malých miestach robí veľa malých vecí, svet sa zmení”.

           

        • JA- Slovensko - základy podnikania

        • Už  piaty rok sa naši piataci zapájajú do programu JA Základy podnikania, prostredníctvom, ktorého sa dozvedia veľa nových informácií o fungovaní podniku v systéme slobodného podnikania. Aj tento rok sa oboznámili s piatimi hlavnými témami z podnikateľského prostredia a zo sveta financií.

          PENIAZE: dozvedeli sa, odkiaľ sa  v rodine berú peniaze, čo všetko treba zaplatiť a aj ako ušetriť. Spoznali mnohé spôsoby použitia peňazí a základné princípy hospodárenia.

          ORGANIZÁCIA: Dozvedeli sa, čo je potrebné pre podnikanie, aký význam má vzdelávanie pre prípravu pracovníkov a manažérov.

          MANAŽMENT: naučili sa rozoznať typické manažérske rozhodnutia, rozlišovať vlastnosti, na ktoré zamestnávatelia kladú dôraz pri výbere zamestnancov.

          VÝROBA: vyskúšali si rozdiel medzi  kusovou a hromadnou výrobou, počítali  produktivitu práce.

          MARKETING: dozvedeli sa prečo je reklama dôležitá a vyskúšali si, či by boli dobrými predajcami.

          Počas programu sa naučili mnoho nového, ale užili si aj veľa zábavy.

           

        • Workshop : Školská slávnosť 1989/90

        • Kalendárny rok 2020 sme so žiakmi 8. a 9. ročníka  odštartovali zážitkovým workshopom, ktorý zrealizovali v našej škole lektorky NO Post Bellum SK, ktorý vznikol pri príležitosti 30. výročia Nežnej revolúcie 1989

          Hlavným poslaním bolo priblížiť žiakom 8. a 9. ročníka dobu, ktorá bola nedemokratická, popierala významné ľudské, občianske, morálne hodnoty a deformovala charaktery ľudí. S následkami totalitného režimu sa síce doteraz vyrovnávame, ale práve prostredníctvom zážitkového učenia sa lektorky  aspoň pokúsili žiakom načrtnúť dobu, v ktorej žili ich rodičia a starí rodičia.

        • Vyhodnotenie dotazníka - Naša trieda

        • celé vyhodnotenie v časti prevencia šikanovania

          V rámci plánu koordinátora prevencie je mesiac október spojený s monitorovaním vzťahov medzi žiakmi v jednotlivých ročníkoch a s odhaľovaním agresívneho správania, či šikany. V tomto mesiaci bol preto v triedach na druhom stupni administrovaný dotazník „naša trieda“, ktorý sleduje 6 premenných – spokojnosť v triede, konflikty medzi žiakmi, súťaživosť v triede, súdržnosť triedy, poriadok pri vyučovaní a náročnosť učenia. Pozornosť bola venovaná najmä prvým štyrom premenným. Na základe jeho vyhodnotenia bol stanovený postup a zaradenie ďalších aktivít do triednych kolektívov, prípadne individuálna práca so žiakmi.

          V rámci plánu koordinátora prevencie je mesiac október spojený s monitorovaním vzťahov medzi žiakmi v jednotlivých ročníkoch a s odhaľovaním agresívneho správania, či šikany. V tomto mesiaci bol preto v triedach na druhom stupni administrovaný dotazník „naša trieda“, ktorý sleduje 6 premenných – spokojnosť v triede, konflikty medzi žiakmi, súťaživosť v triede, súdržnosť triedy, poriadok pri vyučovaní a náročnosť učenia. Pozornosť bola venovaná najmä prvým štyrom premenným. Na základe jeho vyhodnotenia bol stanovený postup a zaradenie ďalších aktivít do triednych kolektívov, prípadne individuálna práca so žiakmi.