• Oznam pre žiakov na dištančnom vzdelávaní

        • Pedagogická rada dňa 3.3.2021 schválila doplnok v bode 3 k Všeobecným usmerneniam  hodnotenia práce žiakov v čase prerušenia vyučovania v Prílohe č. 4 k smernici o Hodnotení č. 1/ 2018

          Tento doplnok je v platnosti od 4.3.2021

          Všeobecné usmernenia hodnotenia práce žiakov  v čase prerušenia vyučovania

          1. Celková práca žiakov  bude zohľadnená v konečnom hodnotení – žiaci majú šancu si zlepšiť svoj prospech oproti polročnému hodnoteniu aj tým, keď budú spolupracovať a pracovať na pridelených úlohách a projektoch.
          2. Vo všetkých predmetoch, kde sú žiakovi prideľované úlohy je dôležité, aby z nich vypracoval najmenej 60 % .  
          3. Vyučujúci navrhne riaditeľovi školy komisionálne preskúšanie žiaka v prípade a.) U žiaka sa vyskytuje neospravedlnená neúčasť b.) Žiak nevypracuje zadané domáce úlohy.

          V Zákopčí dňa 3.3.2021                                                Mgr. Gabriela Plačková, riaditeľka

           

           

           

           

        • Predbežné informácie k nástupu žiakov do školy od 8.2.2021

        • Mlí rodičia, obec Zákopčie v spolupráci so ZŠ pripravuje pre Vás testovanie. Bližšie informácie Vám poskytneme ihneď, ako bude všetko pripravené. 

          Žiaci prvého stupňa nastúpia do ZŠ od 8.2.2021 po pretestovaní aspoň jedného zo zákonných zástupcov. Tí zákonní zástupcovi, ktorí v posledných 3 mesiacoch prekonali Covid, nemusia byť testovaní - je to jedna z výnimiek  a tu uvedú do čestného vyhlásenia. 

          Ak sa rodič rozhodne, že sa nebude testovať a dieťa  nebude môcť nastúpiť do školy, ostáva v dištančnej forme, rodičom však  nebude v tomto prípade preplácaná OČR. Pre tieto deti však nebudeme môcť zabezpečiť  online vyučovanie. 

          ŠKD bude v prevádzke denne  pre všetkých prihlasených  do 16.00 hod.

          ŠJ bude variť pre žiakov 1. stupňa a pre žiakov 2. stupňa, ktorí o to prejavia záujem.  

          Jarné prázdniny budú v riadnom termíne od 15.2. do 19.2.2021. Naša ZŠ jarnú školu neorganizuje. Plánujeme oragnizovať letnú školu. 

        • Ponuka pre Vás

        • Jedáleň pri ZŠ Zákopčie ponúka obedy.  

          Obedy sú rozvážané obecným automobilom priamo nahláseným občanom pri dodržaní všetkých podmienok vydaných RÚVZ v súvislosti z COVID – 19.

          Cena jedného obeda je stanovená vo výške   3,80 Eur( v nej je zahrnutá cena za  jednorazový obal a dopravu) 

          Záujemci sa môžu nahlásiť u vedúceho ŠJ ☎️0903 883 673

          alebo  mailom na adresu 📧zszakopcie@centrum.sk

        • Platba za ŠKD do 12.2.2021

        • Prosíme zákonných zástupcov, aby  do  12.2.2021 uhradili poplatok za ŠKD na obdobie od kalendárneho mesiaca  február  2021  do kalendárneho mesiaca jún 2021 . Poplatok za 1 mesiac je určený vo výške 9 Eur dodatkom č.1 k VZN obce 03/2020 . Súhrnnná suma za uvedené obdobie je vo výške:

                                                                                                                9 Eur x5 mesiacov = 45 Eur. 

          Platbu za uvedené obdobie prosíme odoslať na číslo účtu SK22 5600 0000 0077 2287 1002.

        • Vzdelávanie od 18.1.2021

        • Žiaci sa od pondelka 18. 1. 2021 do škôl zatiaľ nevrátia. Vyplýva to z pretrvávajúcej epidemiologickej situácie. Pokračovať preto budú v dištančnom vzdelávaní v režime, ako doteraz. Návšteva materských škôl a školských klubov detí tak bude umožnená deťom rodičov pracujúcich v kritickej infraštruktúre, alebo pre žiakov, ktorých zákonní zástupcovia nemôžu z povahy zamestnania pracovať formou homeoffice. Preto opätovne žiadame takýchto rodičov, ktorí majú záujem o celodennú ŠKD, aby nahlásili deti buď triednym učiteľom, alebo priamo vedeniu školy na tel, č 0918 616 545 do 15.1.2021 do 12.00 hod. 

        • Obedy pre deti na dištančnom vzdelávaní

        • V súvislosti s poskytovaním dotácie na podporu výchovy k stravovacím návykom dieťaťa (ďalej len „dotácia na stravu“) si Vás dovoľujeme informovať, že Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR odporučilo od 11.01.2021 otvoriť školské kluby detí (ďalej len „ŠKD“) najmä pre deti zdravotníkov, deti rodičov z kritickej infraštruktúry ako aj pre deti rodičov, ktorí nemôžu pracovať z domu. 

          V nadväznosti na uvedené si Vás dovoľujeme informovať, že na poskytnutie dotácie na stravu sú oprávnené aj deti, ktoré budú navštevovať ŠKD, ak bude zároveň splnená podmienka, že dieťa odobralo stravu, t.j. ak jedáleň pripraví stravu.

          Ak stravovanie týchto detí zabezpečí zákonný zástupca dieťaťa, pretože jedáleň nebude fungovať, nie je možné poskytnúť dotáciu na stravu.

          V tejto súvislosti zároveň uvádzame, že s cieľom rovnakého prístupu pri poskytovaní dotácie bude zabezpečená aj strava pre  deti, ktoré sa vzdelávajú dištančnou formou doma.

          Aj naša ŠJ jedáleň bude takto pripravovať stravu pre žiakov, ktorí sú na dištančnom vzdelávaní a rodičia o to prejavia záujem.

          Mesačný režijný poplatok je 6 Eur, dotácia na stravu je 1,20 na jedno jedlo na jedno dieťa(teda táto suma ostala nezmenená). Jedlo je možné vydávať do jednorazového obalu, ktorého cena je 0,25 Eur.

          Stravu budeme vydávať v čase od 11.30 do 12.30 cez vonkajšie výdajné okienko z dvora školy.

          V prípade, že by išiel prvý stupeň na prezenčnú výučbu od 18.1.2021, vtedy majú žiaci zabezpečenú stravu  v školskej jedálni, tak ako sú zvyknutí. 

           

        • Zmena poplatkov od 1.1.2021

        • Obecné zastupiteľstvo V Zákopčí prerokovalo a schválilo Dodatok č. 1/2020 k VZN obce Zákopčie č. 3/2020, ktorým sa mení výška mesačného príspevku na čiastočnú úhradu nákladov spojených s činnosťou školského klubu detí a  výška príspevku na režijné náklady  v školskej jedálni : 
           - výška mesačného príspevku  v ŠKD sa stanovuje sumou 9,00 eur na každé jedno nezaopatrené dieťa

          - výška režijného príspevku na náklady v ŠJ sa stanovuje na 6 Eur mesačne na 1 stravníka - dieťa MŠ, Žiak ZŠ. 

        • Organizácia vyučovania od 11.1.2021

        • Z dôvodu pretrvávajúcej  s pandémie a  „locdownu“ na území  SR do 24.1.2021 upravujeme výchovno–vzdelávací proces  v súlade s platnou legislatívou nasledovne:

          Žiaci na 1. stupni:

          Od  11. - 18.1.2021 prechádzajú žiaci z  I. stupňa na dištančné vzdelávanie z domu.

          Zákonnému zástupcovi bude v prípade potreby za tento týždeň  vyplácaná pandemická OČR.

          Rozvrh dištančného vzdelávania je zverejnený na webovom sídle školy v časti Dištančné vzdelávanie

          Pedagogickí asistenti sa budú naďalej venovať pridelených žiakom.

          Školská psychologička a špeciálna pedagogička  naďalej poskytuje poradenstvo a konzultácie.

          ŠKD  bude v tomto týždni bude otvorená iba pre žiakov, ktorých rodičia pracujú v kritickej infraštruktúre od stredy.  Predpokladom je negatívny ATG test.

          V priebehu víkendu budú triedni učitelia zisťovať záujem rodičov žiakov prvého stupňa o testovanie, ktoré je plánované na 16.1.2021 – čas sa upresní.  Rodičia budú pozývaní na presný čas, aby sa obmedzil počet osôb na jednom mieste a aby zbytočne nedochádzalo k dlhému čakaniu. ( V prípade, že nenastane zmena).

          Žiaci na 2. stupni pokračujú v dištančnom vzdelávaní podľa už platného rozvrhu.

          Spôsob hodnotenia žiakov bude zverejnený na webovom sídle školy. Dodatok k smernici na hodnotenie bol schválený pedagogickou radou, ktorá zasadala online  8.1.2021.

          Žiadame žiakov, aby si riadne plnili svoje povinnosti a riadne sa pripájali na hodiny. Neospravedlnená účasť na vyučovaní je považovaná za vážne porušenie pravidiel dohodnutých pri dištančnom vzdelávaní. V prípade, že máte problémy s internetovým pripojením, resp.  so zariadením, cez ktoré sa pripájate, kontaktujte vyučujúceho, alebo triedneho učiteľa.

           

          Ďalšie informácie budú poskytnuté priebežne

        • Návrat žiakov do škôl

        • Od 11.1.2021 bude prebiehať dištančné vzdelávanie pre žiakov 1. a 2. stupňa. Rozvrh dištančného vzdelávania bude zverejnený na webovom sídle školy najneskôr vo štvrtok.  O ďalšom postupe Vás budeme priebežne informovať prostredníctvom triedných učiteľov a webového sídla školy. 

        • i- Bobor - naši šikovní žiaci

        • V celoslovenskej informatickej súťaži iBobor boli odmenení úspešní riesitelia diplomami priamo od usporiadateľa a traja najlepší, ktorí vo svojej kategórii dosiahli plný počet bodov Liliana Lanková zo 4.A a Adam Chmulík a Natália Greňová z 5.A i vecnými cenami. Piatakom odovzdáme ceny v januári, keď sa vrátia do školy. 

        • Úspešní vo výzve „Čítame radi“

        • Naša škola bola úspešná vo výzve, ktorú vyhlásilo ministerstvo škostva. vedy výskumu a športu SR : „Čítame radi“ . Cieľom tohto rozvojového projektu je podporiť rozvoj čitateľskej gramotnosti u žiakov a to, aby žiaci opäť našli cestu ku knihe. Na prvom stupni máme v každej triede čitateľské kútiky, ktoré plánujeme rozšíriť. V každej triede na druhom stupni bude vytvorený nový čitateľský kútik. V poobedňajších hodinách plánujeme s deťmi vyrábať ručný papier, z ktorého  vytvoríme knihu, ktorá bude obsahovať básne,príbehy a obrázky, ktorých autormi sú žiaci. V tomto projekte získame 800 Eur na nákup kníh do čitateľských kútikoch. 

           

        • Dôležitý oznam pre stravníkov

        • Vážení stravníci,

          dovoľujeme si Vám  pripomenúť

          že sa vyberá stravné za  mesiac december

          Sumu, ktorú ste dostali oznámenú prostredníctvom oznamu v žiackej knižke, alebo v MŠ priamo do rúk, uhraďte, prosím,

          bankovým prevodom na číslo účtu

                        SK35 5600 0000 0077 2287 6006

                             najneskôr  pripísané na účet do 30.12.2020.

           

        • Výzva: Koľko lásky sa zmestí do krabice od topánok

        • Výzva: Koľko lásky sa zmestí do krabice od topánok. 

          Rok 2020 sa bude ešte dlhú dobu spájať s príchodom zmeny do našej spoločnosti - do vzťahov, do vzdelávania a výchovy, do pracovných činností a mnohých iných oblastí. Žiakov našej školy sa cielenými aktivitami, ale aj zapojením do rôznych projektov snažíme viesť k zodpovednosti, úcte, ohľaduplnosti, rozvíjame v nich pocit spolupatričnosti a empatie s tými, ktorí sú často najzraniteľnejší, a to sú aj naši seniori. Vždy v októbri sa snažíme prísť k nim do domovov sociálnych služieb a potešiť ich piesňou, milým slovom, úsmevom. To sme, ale tento rok nemohli zrealizovať, čo nám bolo veľmi ľúto. Narazili sme však na celoslovenskú výzvu „Koľko lásky sa zmestí do krabice od topánok“, ktorej cieľom je potešiť niekoho, kto nečaká darček. Vedeli sme, že je to úžasná príležitosť, ako deťom dať možnosť obdarovať, potešiť niekoho a spríjemniť mu Vianoce. Úlohou tejto výzvy je naplniť krabicu od topánok maličkosťami, ktoré môžu potešiť babičku alebo deduška v domove dôchodcov. Aj napriek tomu, že sa žiaci druhého stupňa vzdelávali dištančne, podarilo sa nám pripraviť krabičku za každú triedu. Babičkám do Domu svätej Alžbety na Zákopčí sme tak poslali 9 krabičiek a spolu s nimi aj ručne vyrobený betlehem a medovníčky od detí navštevujúcich ŠKD, aj od Veroniky – žiačky 9. ročníka. Deti priniesli skutočne množstvo vecí, a tak sa nám podarilo vyrobiť aj ďalšie 4 krabičky navyše, ktoré sme poslali seniorom do domova sociálnych služieb na Žarci. Týmto sa chceme veľmi pekne poďakovať všetkým rodičom, ktorí prispeli k tejto nádhernej vianočnej výzve. Každý dobrý skutok sa počíta a láska rozdávaním rastie. 

           

        • Úspešní v ďalších 2 projektoch

        • Pedagógovia našej školy pracujú na zlepšovaní výchovno-vzdelávacieho procesu aj zapájaním sa do rôzných projektových výziev.

          V súčasnej dobe sme boli úspešní v ďalších 2 projektových výzvach.

          Jedná výzva bola  cez projekt E-školy pre budúcnosť, v ktorej sme predložili projekt Hravé digitálne poznávanie v škole i doma, prostredníctvom ktorého chceme podporiť digitálnu gramotnosť žiakov, naučiť ich pracovať správne s digitálnymi technológiami už na 1. stupni. 

          Druhý projekt, v ktorom sme boli úspešný bol projekt ENTER, v ktorom škola získa sady micro:bitoch, s ktorými  budú žiaci pracovať na vyučovaní a tak  zlepšovať výučbu informatiky a informačných technológií, aby boli žiaci lepšie priprvení pre prax. 

        • Úspešní vo výzve Tesca: Vy rozhodujete, my pomáhame

        • Aj naša škola sa zapojila do tejto výzvy, kde sme prihlásili projekt : ,,Na ceste nie si sám " 

          Cieľ nášho projektu je postaviť za pomoci dobrovoľníkov bezpečné Detské dopravné ihrisko, ktoré sa bude nachádzať medzi školou, lesom a futbalovým ihriskom. DDI bude obsahovať dôležité časti cestnej dopravy, s ktorými sa deti nemajú možnosť stretnúť v obci. Napríklad väčšiu križovatku, semafor, rôzne druhy dopravných značiek, ktoré sme už zakúpili v predchádzajúcom období . Praktickým i teoretickým výcvikom ich chceme pripraviť na stretnutia s nástrahami cestnej premávky

          https://tesco.sk/pomahame/project/16661/

          https://www.teraz.sk/ekonomika/mimoriadne-rozhodnutie-tesca-retazec-p/510318-clanok.html

        • 1. december - Deň boja proti AIDS

        • Prvého decembra si každoročne pripomíname Svetový deň boja proti AIDS. Červené stužky sú symbolom a názvom celoslovenskej kampane boja proti AIDS, ktorú s podporou Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR (v rámci rozvojového projektu „Zdravie a bezpečnosť v školách 2020“), Obvodného úradu v Žiline (odbor školstva) a mesta Žiliny organizuje Gymnázium sv. Františka v Žiline. Kampaň sa uskutočňuje pod záštitou Kancelárie WHO na Slovensku a pod odbornou garanciou Ministerstva zdravotníctva SR a viacerých odborných pracovísk na Slovensku a v zahraničí. Jeho symbolom je červená stužka. Pripnutím červenej stužky vyjadrujeme solidaritu s osobami, ktoré infekciou HIV alebo ochorením AIDS trpia. Najúčinnejším prostriedkom na zabránenie šírenia HIV a AIDS je prevencia. 

          Zameranie kampane

          ► na 1.december – Svetový deň boja proti AIDS.► na mladého človeka a na jeho vedenie k zdravého životného štýlu. Kampaň je kampaňou mladých a je venovaná mladým.► na zvýšenie informovanosti o HIV/AIDS. Kampaň za najúčinnejší prostriedok boja proti AIDS považuje odborné vedomosti o HIV/AIDS.► na prevenciu látkových a nelátkových závislostí a chorôb spojených s uvedenou problematikou.► na podporu prevencie a vzdelávania v oblasti obchodovania s ľuďmi. Kampaňou chceme osloviť hlavne všetky školy a školské zariadenia na Slovensku, ako aj širokú verejnosť.

          AIDS je celosvetový problém, ktorý sa dotýka aj Slovenska a každého jedného z nás. Štrnásty ročník celoslovenskej kampane Červené stužky, prebieha od 2. septembra 2020 a vyvrcholí 1. decembra 2020 – na Svetový deň boja proti AIDS. Kampaň je odporúčaná školám prostredníctvom Sprievodcu školským rokom 2020/2021.Červená stužka je medzinárodným symbolom solidarity s ľuďmi nakazenými HIV alebo postihnutými chorobou AIDS. Červená farba bola vybraná ako symbol krvi a života. Na Svetový deň boja proti HIV/AIDS, ktorým sa stal prvý december, si ľudia na celom svete pripínajú červenú stužku, aby tak vyjadrili svoj postoj k HIV/AIDS.

          Červená stužka vznikla v New Yorku v roku 1991. Vytvorili ju umelci z „Vizuálneho AIDS klubu“ v rámci projektu „Projekt Červenej stužky“. Autori projektu zostali v anonymite. Vďaka tomu nevznikli nároky na autorsképráva. Znak červenej stužky sa kopíruje zadarmo a nikto nemá zisk z používania červenej stužky.

          Viac informácii je dostupných na http://www.cervenestuzky.sk/

        • Čo môže priniesť dištančné vyučovanie deťom?

        • Odpoveď na túto otázku súvisí s pohľadom, aký majú žiaci, ale aj rodičia a učitelia na takúto formu vyučovania - môžu z toho vyťažiť to pozitívne (učenie sa samostatnosti pri práci, zodpovednosti, efektívnemu plánovaniu), no môžu skĺznuť aj k závislosti na virtuálnom svete, nebezpečnému správaniu, či stretnúť sa s kyberšikanou. Kontrolujte aj online život vašich detí a rozprávajte sa o tom, ako, kde a s kým trávia svoj čas. Výsledky dotazníka zameraného na zisťovanie šikany a kyberšikany, ako aj aktualizované informácie v oblasti prevencie šikanovania a kyberšikanovania nájdete v sekcii "O škole - prevencia šikanovania".

        • Hodina deťom

        • Dňa  19.11. sa mala na našej škole konať zbierka Hodina deťom, avšak kvôli pandemickým opatreniam sa tento rok spájame za všetky deti na Slovensku len virtuálne. Ak chcete podporiť deti v ohrození a krízových situáciách, môžete tak spraviť zaslaním SMS na číslo 800 v hodnote 4 eurá alebo online na hodinadetom.sk. Ďakujeme!"