• JA Slovensko - naša VI.A získala prvé miesto

        • Naša škola je zapojená do programov spoločnosti  JA Slovensko, ktoré rozvíjajú finančnú gramotnosť detí. Jednou z aktivít spoločnosti bola súťaž pre žiakov 5. a 6. ročníka ZŠ. Tohoročnou téma súťaže bola:

          „Aká novo založená firma by dokázala vo vašom okolí zlepšiť/uľahčiť/ spríjemniť život niektorej skupine obyvateľov?“

          Piataci si zvolili rýchle občerstvenie „U tankistu“ a šiestaci spoločenský dom „dream house“. Veľmi nás potešilo, že šiestacka firma získala prvé miesto a tým aj odmenu 150€ na nákup učebných pomôcok.  Gratulujeme :-)  (celý projekt Dream house je v odkaze)

        • Upozornenie pre stravníkov zapísaných na stravu v mesiaci júl 2018 (prázdniny)

        • Upozorňujeme všetkých stravníkov, ktorí sa budú stravovať v školskej jedálni v mesiaci júl 2018 čiže dva týždne letných prázdnin, že v tieto dni sa nebude dať odhlasovať zo stravy.

          Predplatenú stravu si bude možné odoberať do obedára.

           

          Ďakujeme za porozumenie.

               Bakový účet: SK35 5600 0000 0077 2287  6006

               Platiaci internet bankingom uhradia celý predpis na mesiac júl.

               Preplatky za mesiac jún u žiakov, ktorí končia školskú dochádzku v našej ZŠ budú vrátené každému prevodom na účet po vyplnení tlačiva : Žiadosť o vrátenie preplátku. Toto tlačivo má k dispozícií vedúca ŠJ. Ostatným budú vrátené v mesiaci september 2018.

               Zároveň upozorňujeme stravníkov, že v poslednom júnovom týždni sa z dôvodu vyprázdnenia skladových zásob nebude dať odhlásiť zo stravy. Preto je potrebné sa odhlásiť zo stravy  najneskôr do 22.6.2018.

               Výber stravného na mesiac júl 2018:

          2. 7. 2018  v MŠ od 7:00 - 8:00

                            v ZŠ  od 8:00 - 14:00

           

          Predpis

          Materská škola - Poldenný pobyt          9 dní x 0,96 = 8,64 € + 2 € réžia = 10,64 €

          Materská škola - Celodenný pobyt        9 dní x 1,19 = 10,71 € + 2 € réžia = 12,71

          ----------------------------------------------------------------  -----------------------------------------------

          Základná škola - 1. stupeň                    8 dní x 1,01 = 8,08 € + 2 € réžia =  10,08 €

          Základná škola - 2. stupeň                    8 dní x 1,09 = 8,72 € + 2 € réžia =  10,72 €

           

           

           

           

        • Dni zelených škôl

        •              Dni Zelených škôl sme začali už 20.04.2018 rozhlasovou reláciou ku Dňu Zeme. Členovia kolégia Zelenej školy si pripravili a nacvičili rozhlasovú reláciu.

               Okrem čistenia okolia školy, priestorov centrálnej autobusovej zastávky Zákopčia, potoka Rakovka a lesnej cesty  U letov prebehlo na škole aj rovesnícke vzdelávanie EKO ALARMU. Vzdelávanie prebehlo v dňoch 23.05-24.05.2018 na tému odpad, kde si členovia akčnej skupiny pripravili prednášku a rôzne aktivity, ktoré prispôsobili  veku svojich spolužiakov.

                Žiaci sa pripravili oblečením, vrecami, rukavicami a podľa plánu čistenia sa rozdelili do svojich úsekov. Okrem čistenia mali žiaci prvého stupňa za úlohu priniesť aj po tri kusy živej a neživej prírody. So žiakmi prvého stupňa chodili  členovia kolégia Zelenej školy, ktorí im radili ako triediť odpad.

                Po skončení akcie sa stretli členovia kolégia a skonštatovali, že príroda je neskutočne znečistená a najviac bol znečistený potok Rakovka. Takéto dni v našej škole bývajú častejšie, nielen členovia kolégia, ale i žiaci ostatných tried chodia čistiť okolie školy hlavne počas jarných mesiacov.

        • Vyhodnotenie projektu "Školská knižnica - brána do života"

        • Školská knižnica brána do života         

          Od septembra 2017 do mája 2018 prebiehal na našej škole projekt Školská knižnica – brána do života. Fond na podporu umenia nám z  verejných zdrojov  v rámci programu 5.1.3- Akvizícia knižníc  poskytol dotáciu  vo výške 1000€, na nákup knižných dokumentov do našej školskej knižnice. Čitatelia/žiaci i učitelia/ sa potešili 163 novým titulom nielen z krásnej ale aj odbornej literatúry, ktoré sme za uvedenú sumu nakúpili.

          V rámci projektu prebehlo niekoľko sprievodných akcií:.

          Úspešne sme sa zapojili do medzinárodného projektu záložka do knihy spája školy, i celoslovenského projektu Najzaujímavejšie podujatie školskej knižnice. Na škole prebehli- výtvarná súťaž Môj literárny hrdina, literárna súťaž- Mýty a legendy Zákopčia, vedomostná –Poznám svoje bydlisko, svoj rodný kraj, a čitateľská súťaž zameraná na propagáciu a poznávanie tvorby kysuckých autorov – Drotárova palica. Vydarená bola i beseda s fotografom a ornitológom Mgr. Jaroslavom Veličkom, ktorý porozprával žiakom o svojej činnosti fotografa kysuckej prírody a jej obyvateľoch. Zaujali ich nielen fotografie ale aj publikácie v ktorých boli uverejnen&eac ute;. Celoročne sme tvorili a dopĺňali  Slovník zákopčianskych slov.

           Sme radi , že aj týmto spôsobom sa nám podarilo obohatiť  našu školskú knižnicu o nové zaujímavé knihy,  ktoré prispeli k rozvoju čitateľskej gramotnosti a zvýšeniu záujmu o literatúru.

          Anna Cabuková, školská knižnica ZŠ Zákopčie.

           

        • LESY DEŤOM

        • Dňa 18.5. 2018 sa žiaci našej školy zúčastnili jubilejného 15. ročníka regionálnej zábavno-poznávacej súťaže Lesy deťom, ktorú v parku kaštieľa v Oščadnici zorganizovali Lesy SR š.p., Odštepný závod Čadca. Naši žiaci dosahujú pravidelne dobré výsledky. Nebolo tomu ináč ani v tomto roku .  Po absolvovaní deviatich disciplín, ktoré tvorili poznávanie lesných cicavcov, lesných vtákov, stopy zveri, stromy a kry, byliny lesov a lúk, teoretický test, orientácia v teréne, chôdza na chodúľoch a streľba zo vzduchovky skončilo družstvo starších žiakov v zložení Simona Fefková, Dominika Plačková a Kristian Kubačák na peknom druhom mieste. Simona Fefková v súťaži jednotlivcov so stratou dvoch bodov na víťaza získala tretie miesto. Chválime aj mladších žiakov, tretiakov  Sabínu Golisovú, Viktóriu Haluškovú a Adama Makyňaka, ktorí zbierali svoje prvé skúsenosti .  (Anna Cabuková)

        • Návšteva múzea V.A a VI.A

        • Dňa 21.5.2018 zamierili žiaci 5. a 6. ročníka v sprievode triednych pani učiteliek Mgr. Márie Poláčkovej a Mgr. Lenky Pasekovej do čadčianskeho múzea. Na programe toho mali veľa. V múzeu sa najskôr rozdelili na dve skupiny. Jedna skupinka mala tvorivé dielne -Ľudový textil na Kysuciach. Deti si vyskúšali maľovanie na textil a krásne vymaľované tašky potešili doma nejednu mamičku alebo sestričku. Druhá skupina si pozrela film na tému tradičných kysuckých polievok a výroby korbáčikov. Veru sa nám zbiehali slinkyJ  Následne sa zoznámili s legendárnou figúrkou IGRAČEK na výstave, ktorá predstavuje  jeho súčasnosť, históriu i výrobu. Súčasťou tejto výstavy bol aj „hrací“ kútik a veru sme s úsmevom sledovali našich veľkých chlapcov ako sa s radosťou zahrali s rôznymi autíčkami, kým dievčatá sa venovali skôr maľovaniu predtlačených obrázkov. V záverečnej časti sa nám skupinky spojili a spoločne si ešte pozreli výstavu Ľudový odev na Kysuciach, ktorá je venovaná tradičnému odevu na Kysuciach, jeho spracovaniu a čisteniu, mapujúcu lokálne formy mužského, ženského a detského odevu. Plný dojmov a zážitkov vyrazili deti  ešte do mesta občerstviť sa pizzou alebo zmrzlinou.

        • DFS Studnička na festivale "Kujem, kujem podkovičku"

        • V Kysuckom Novom Meste sa každoročne stretávajú deti z kysuckého regiónu, aby v rámci Detského festivalu KUJEM, KUJEM PODKOVIČKU... prezentovali svoju lásku k tradíciám a folklóru. V stredu 16. 5. 2018 sa tento festival konal už jedenástykrát, a okrem súborov ako Kelčovan, Drevárik, Nezábudka, Púpavienky, Svrčinka, sa ho už po tretíkrát zúčastnili aj deti z nášho DFS Studnička zo Zákopčia. Predviedli sa pekným programom „Drotári“, v ktorom priblížili divákom zo základných škôl niečo bližšie o tomto remesle. Popri programe si mohli deti vyskúšať aj prácu s prútím, rezbárstvo, drôtovanie a najväčší hladoši mohli ochutnať tradičné oblátky a trubičky.

        • Zákopčaník - májové číslo

        • Reportéri ZŠ Zákopčie si pre nás opäť pripravili nové májové číslo nášho časopisu Zákopčaník. V májovom čísle sa dočítate nielen všetko o máji, láske, ale nájdete tam plno fotografií a informácií z akcií, ktoré sme absolvovali. Tentokrát má časopis i prílohu, je to príbeh - dielo Antonio Vivaldi, ktorý napísala Barborka Golisová, bol ocenený I.miestom na celoslovenskej súřaži "Kľúče od zlatého mesta". Reportéri prajú príjemné čítanie a tešíme sa na Vás o mesiac.... pri poslednom čísle Zákopčaníka. Všetky vydané čísla nájdete tiež v sekcii Školský časopis. 

        • Kľúče od zlatého mesta vyhrala Barborka Golisová

        • Vo februári pod záštitou Mesta Zlaté Moravce vyhlásili celoslovenskú literárno-výtvarnú súťaž „Kľúče od zlatého mesta“. Do jej literárnej časti - II. kategória mladší žiaci - sa témou Štyri ročné obdobia zapojili aj žiačky 6. A triedy našej školy Barbora Golisová a Klára Delinčáková. Víťazstvo v tejto kategórii si odniesla a veľký celoslovenský úspech dosiahla Barbora Golisová, ktorá do súťaže poslala príspevok Antonio Vivaldi - Štyri ročné obdobia. Cenu si osobne prevzala z rúk poroty a najvyšších predstaviteľov mesta. Barbore Golisovej blahoželáme a prajeme veľa ďalších úspechov v literárnej činnosti. Príspevok prikladáme: 

        • Životospráva našich detí

        • V priebehu mesiaca sme zisťovali ako sa naše deti stravujú, či jedia dostatok ovocia a zeleniny, ktoré jedlo majú najradšej,  ako trávia voľný čas, či majú dostatok pohybu, spánku, prípadne koľko času strávia pri počítači alebo s mobilom v ruke, ... teda aká správna, zdravá je ich životospráva. Prieskum sa robil formou dotazníka, ktorý pozostával z dvadsiatich otázok. Do prieskumu sa zapojili žiaci všetkých tried. Vyhodnotenie dotazníka jednotlivých tried si môžete pozrieť v priložených súboroch.

          Pre prvý stupeň bol dotazník vyhodnotený súhrnne, pre druhý stupeň aj jednotlivo po triedach.

          Žiaci v nižších ročníkoch neodpovedali na všetky otázky.

          V  prípade ak je súčet percent  viac ako 100, tak žiaci dali na jednu otázku viac ako jednu odpoveď. Kde nie je súčet 100%, tak niektorí žiaci neodpovedali na danú otázku.

          Percentá sú počítané len z počtu žiakov, ktorí dotazník vypĺňali, pri jednotlivých triedach je uvedené koľko percent žiakov triedy dotazník vyplnilo.

        • Exkurzia v Martine

        • Blíži sa koniec školského roku a to je aj čas na organizovanie exkurzií a výletov. Jednu zaujímavú exkurziu absolvovali žiaci zo Základnej školy Zákopčie.

             Zákopčianski žiaci navštívili so svojimi učiteľmi Martin. Toto starobylé mesto je plné historických pamiatok, s ktorými sa spája množstvo dôležitých udalostí. Viaceré sa natrvalo zapísali do slovenských dejín a sú aj súčasťou učiva, či už literárneho, alebo dejepisného, na našich školách. Kvôli lepšiemu pochopeniu udalostí a kvôli názornosti je dobré, ak školy navštívia miesta, o ktorých sa žiaci učia.

             Exkurzii hneď od začiatku prialo počasie. Martin bol plný slnka a dobrej nálady. Žiaci najskôr vystúpili na Hostihoru, kde sa v súčasnosti nachádza Národná knižnica. Priestrannú stavbu s výškovou časťou označujú ako tretiu, t. j. najnovšiu budovu Matice slovenskej. Existujú totiž tri historické matičné budovy. Najstaršiu z nich začali stavať v roku 1864, teda hneď po vzniku Matice slovenskej, druhú alebo aj prostrednú postavili po ukončení prvej svetovej vojny, keď sa v roku 1919 obnovila činnosť MS, a tretiu, najnovšiu, začali budovať v roku 1963, no dokončili ju až v roku 1975.

             Po výstupe na Hostihoru sa žiaci rozdelili do dvoch skupín. Jedna z nich navštívila pracoviská Matice slovenskej v prostrednej budove so známou sochou Matice na nádvorí od akademického sochára Jána Kulicha. Účastníkov exkurzie po priestoroch sprevádzala pracovníčka MS Zuzana Bukovenová. Druhá skupina žiakov zatiaľ odišla do Domu Jozefa Cígera Hronského, známeho slovenského spisovateľa. Tu im sprievodcu robil bývalý pracovník MS a spisovateľ Milan Gonda. Obidve skupiny sa potom vystriedali.

             Po prehliadke historických budov sa spoločne premiestnili na Národný cintorín. Na tomto pietnom mieste odpočinku je pochovaných množstvo vynikajúcich osobností slovenského umeleckého a kultúrneho života, a to spisovateľov, maliarov, literárnych vedcov a historikov, publicistov, hudobných skladateľov, hercov, pedagógov a národných buditeľov, atď. Žiaci si potom mohli pozrieť aj ďalšie zaujímavosti mesta a poprechádzať sa jeho rušnými ulicami. S Martinom sa rozlúčili v popoludňajších hodinách, keď sa autobusom vrátili na Kysuce. Na vydarenú exkurziu budú určite dlho spomínať.  (Mgr. Ladislav hrubý)

        • Aktivity "ZELENEJ ŠKOLY"

        •              Dni Zelených škôl sme začali už 20.04.2018 rozhlasovou reláciou ku Dňu Zeme. Členovia kolégia Zelenej školy si pripravili a nacvičili rozhlasovú reláciu.

               Okrem čistenia okolia školy, priestorov centrálnej autobusovej zastávky Zákopčia, potoka Rakovka a lesnej cesty  U letov prebehlo na škole aj rovesnícke vzdelávanie EKO ALARMU. Vzdelávanie prebehlo v dňoch 23.05-24.05.2018 na tému odpad, kde si členovia akčnej skupiny pripravili prednášku a rôzne aktivity, ktoré prispôsobili  veku svojich spolužiakov.

                Žiaci sa pripravili oblečením, vrecami, rukavicami a podľa plánu čistenia sa rozdelili do svojich úsekov. Okrem čistenia mali žiaci prvého stupňa za úlohu priniesť aj po tri kusy živej a neživej prírody. So žiakmi prvého stupňa chodili  členovia kolégia Zelenej školy, ktorí im radili ako triediť odpad.

                Po skončení akcie sa stretli členovia kolégia a skonštatovali, že príroda je neskutočne znečistená a najviac bol znečistený potok Rakovka. Takéto dni v našej škole bývajú častejšie, nielen členovia kolégia, ale i žiaci ostatných tried chodia čistiť okolie školy hlavne počas jarných mesiacov.

        • Zákopčaník - vyhodnotenie súťaže o najkrajšiu jarnú, veľkonočnú dekoráciu

        • 26.03.2018 sa telocvičňa ZŠ Zákopčie premenila na tržnicu. Žiaci vo svojich stánkoch ponúkali na predaj svoje výrobky. A veru bolo z čoho vyberať...

          Súčasťou trhov bola aj súťaž o najkrajšiu jarnú alebo veľkonočnú dekoráciu. Do súťaže sa zapojili žiaci prvého až deviateho ročníka a návštevníci hlasovaním rozhodli takto:

          1. miesto: Lucka Magátová a Miško Hušťava – VIII.A

          2. miesto – Nikolka Michaliková – II.A

          3. miesto: Alžbetka Vavricová – IX.A

        • Exkurzia VII.A

        • Dňa 21.03.2018, keď sa žiaci deviateho ročníka trápili nad úlohami Testovania 9, mali žiaci 7 ročníka pestrejší program. Pod vedením p. učiteľky Lenky Pasekovej sa vybrali do Čadce. Najskôr navštívili Čističku odpadových vôd. Tam si v úvode zopakovali a rozšírili vedomosti o vode, jej význame, o čistení vody. Po teoretickej  časti nasledovala prehliadka areálu čističky, kde žiaci videli jednotlivé prevádzky a kroky čistenia v praxi. Exkurzia pokračovala druhou časťou – návštevou Hasičskej stanice v Čadci. Okrem ukážky techniky, zariadení, pomôcok sa siedmaci dozvedeli veľa zaujímavosti o práci hasičov, o správaní sa pri požiari, o poskytovaní prvej pomoci. Neplánovaný bonus dňa boli Veľkonočné trhy v Čadci, kde boli aj  zaujímavé ukážky prác rôznych ľudových remesiel.

        • Deti deťom - VEĽKÁ NOC

        • Pred Veľkou nocou kroky školákov opäť zamierili do MŠ. Tento krát bolo na programe hlavne pletenie korbáčov a výroba veľkonočných dekorácií. Žiaci 5. až 8. ročníka sa po príchode do škôlky rozdelili na tri skupinky, najžiadanejšia bola skupinka chlapcov pletúcich korbáče. Ale aj deti v „malej triede“ mali radosť z návštevy veľkých kamarátov, ktorí im pomohli vyfarbiť veľkonočné vajíčka a potom sa s nimi zahrali. Predškoláci si vyrobili za asistencie školákov kuriatka, ktoré im ozdobia izbičky.  Všetci boli radi, že sa stretli skôr ako o rok a už sa plánuje nová návšteva, tento krát predškolákov v škole.

        • Zákopčaník č.3

        • Vyšlo nové číslo školského časopisu, z jeho obsahu dávame do pozornosti "Mýty a legendy Zákopčia" a prosíme Vás za hlasovanie o najkrajšiu legendu zo Zákopčia. Hlasovať môžu všetci, každý hlasujúci sa automaticky zúčastní žrebovania o ceny. Hllasy posielajte na email: casopis@zszakopcie.net do 30.04.2018.

        • Slávici Horných Kysúc

        • Dňa 9. marca 2018 sa v Turzovke konal už 11. ročník prehliadky detského hudobného folklóru pod názvom „Slávici Horných Kysúc“ .  Predstavili sa speváci a muzikanti zo Základných škôl, ktorí predviedli svoje talenty v rôznych kategóriách -speváci sólisti, spev vo dvojiciach, skupinách, ale i sólisti inštrumentalisti.

          Našu školu pekne reprezentovali Alžbetka Vavricová a Vladko Tischler z 9. ročníka, ktorí si za svoj umelecký prejav vyslúžili nielen potlesk, diplom ale i medailu z rúk primátora mesta Turzovka JUDr. Ľubomíra Golisa.

          Veľmi pekne im ďakujeme za reprezentáciu školy Zákopčie, ale tiež za to, že si naše krásne kysucké ľudové piesne uchovávajú v srdci a rozširujú ich ďalej.

        • Strelecká súťaž zo vzduchovky

        • Dňa 28.2.2018 v telocvični ZŠ Turzovka sa konal 5.ročník streleckej súťaže zo vzduchovky o pohár primátora mesta Turzovky, kde sa zúčastnili aj žiaci ZŠ Zákopčie. Spomedzi súťažiacich Dominika Gabrišová zo 6.A  získala pekné 3. miesto. Srdečne  jej blahoželáme. TSV M.Slovák