• Veľkonočné plávanie

          • Dňa 11.04.2022 sa štyria plavci našej školy zúčastnili súťaže Veľkonočné plávanie, ktorú zorganizovalo CVČ v Čadci. Chlapci – Patrik Mičo, Adam Kulich, Dávid Badura a Nicolas Bielský zabojovali a vo veľkej konkurencii obsadili v rôznych kategóriách a plaveckých štýloch popredné miesta.

          • Svetový deň zdravia

          • Dňa 7.4. je Svetový deň zdravia. Pri tejto príležitosti naše pani učiteľky pripravili  pre žiakov zážitkové učenie, ktorého cieľom bolo  aktivizovať žiakov a prístupným spôsobom im sprístupniť vedomosti o zdravom životnom štýle.  

            Druháci  na Prvouke   čítali s porozumením . Pani učiteľka im sprístupnila dôležité informácie o včelách a význame včelích produktov pre človeka.

            Žiaci 3.A si získané vedomosti  o zdravej výžive overili  pri príprave jedálneho lístka na hodine prírodovedy .

            Pre žiakov v 4. A pripravila pani učiteľka  „Farebné a tematické  dni“, počas ktorých prebiehali  v triede aktivity podporujúce zdravú výživu a  zdravý životný štýl žiakov:

            Pondelok  bol  „Pohybový deň“. Pred každou hodinou  si  žiaci zacvičili. Na hodine  matematiky riešili  slovné úlohy s témou  nedostatok pohybu na naše zdravie.

            Utorok  bol   „Uhorkový deň “. Žiaci si doniesli svoju obľúbenú zeleninu prípadne ovocie na desiatu. Na hodine čítania   žiaci opisovali svoje obľúbené ovocie, zeleninu jeho  vlastnosti, prínosy a ostatní hádali o aké ovocie, zeleninu  ide.

            Streda  bola „ Smoothie deň“ Žiaci si  priniesli obľúbené ovocie prípadne zeleninu a spoločne si vyrobili recept na svoj smoothie nápoj.

             Štvrtok  bol „ Športovo-otužovací deň “ . Žiaci sa oboznámili z dôležitosťou pobytu na čerstvom vzduchu  i ako sa správne obliekať do nepriaznivého počasia.

            Piatok bol  „Pitný čajový piatok “ Pani učiteľka spolu so  žiakmi  pripravila čaj,  prečítali si o prínose výťažku liečivých rastlín. Čaj im spríjemnil čítanie  knihy na poslednej hodine.

            Na konci týždňa žiaci obdržali diplom o úspešnom absolvovaní týždňa zdravého stravovania.

            Naše šiestačky robili na technike banánový cheesecake a naši deviataci po vyčerpávajúcom a stresujúcom Testovaní 9, ktoré absolvovali v stredu, doplnili zásoby potrebných vitamínov a na hodine techniky si vo štvrtok pripravili ovocné a zeleninové misy, po ktorých sa len tak zaprášilo. Chlapci sa dokonca nezľakli ani konzumácie surového cesnaku a cibule.

             

          • Exkurzia na Hasičskej stanici

          • Exkurzia žiakov 7.A a 8.A triedy

            Dňa 6. apríla 2022 sa naši siedmaci a ôsmaci zúčastnili exkurzie na hasičskej stanici v Čadci, kde sa dozvedeli  veľa o práci hasičov a  oboznámili sa s hasičskou technikou, ktorú  používajú pri ochrane života, zdravia a majetku spoluobčanov.

            Touto cestou by sme sa chceli poďakovať príslušníkom HaZZ Čadca za peknú prednášku a ukážky, ktoré pripravili pre našich žiakov. 

          • Prvoaprílové  zábavné vyučovanie

          • Počas 1. apríla si žiaci do školy priniesli svoje obľúbené plyšové hračky, vysvetlili spolužiakom prečo sú obľúbené a sprevádzali ich počas celého vyučovania. Zábavné vyučovanie bolo počas celého dňa, vo všetkých triedach sa zrazu objavili učitelia, ktorí ich vôbec neučia, žiaci im vysvetľovali, čo sa práve učia, ako sa učia a tým si vyskúšali prácu, teda rolu učiteľov.  Zábavne vyučovanie pokračovalo v jednotlivých triedach prostredníctvom rôznych aktivít.

            Ôsmaci sa zahrali na reportérov, navštívili malých prváčikov urobili s nimi rozhovor o ich záľubách, obľúbených veciach, záujmoch, hračkách. Rozhovor bol  prostredníctvom plyšových hračiek, ktoré si priniesli prváčikovia i ôsmaci, ktorí pomohli prváčikom pri odbúravaní stresu z nových ľudí, situácie. Prváci následne hádali podľa indície ôsmakov, o ktorého ich  spolužiaka prváka ide. Bolo vidieť, že sa poznajú veľmi dobre.

            Vo štvrtej triede mali zábavné rolové čítanie prostredníctvom plyšových hračiek.

            Vyučovanie bolo pre žiakov zábavne, posilnilo vzájomné medziľudské vzťahy medzi jednotlivými žiakmi v triede, mimo triedy, i medzi žiakmi a učiteľmi.  Viac skĺbilo, spojilo jednotlivé kolektívy tried.

          • Tretiaci čítajú prvákom

          •  Žiaci tretieho ročníka si za pomoci svojej vyučujúcej Mgr. Kataríny Franekovej pripravili dramatizáciu rozprávky O Červenej čiapočke. Najmladším žiakom našej školy priblížili dej tejto rozprávky, zoznámili ich s marionetami, ktoré hrali v pripravenom divadielku a potom si vyskúšali ich pozornosť. Cez pripravenú krížovku, skladanie rozhádzaných slabík do slov a správne zloženie obrázkovej osnovy zistili, že prváci nie len rozprávku dobre poznajú, ale aj pozorne počúvali. Odmenou im bol potlesk a vďaka prváčikov v podobe vymaľovaných obrázkov.

          • 28. marec - Deň učiteľov

          • Milí kolegovia, k Vášmu sviatku Vám prajem  veľa sily , 
            mnoho inšpirácií a dobrých nápadov a radosť z Vaších žiakov. 
            
            Mgr. Gabriela Plačková, riaditeľka
          • Prevencia pred požiarmi- dôležitý oznam

          • S príchodom obdobia jari každoročne dochádza k zvýšenému  nebezpečenstvu vzniku a počtu požiarov.

            V tomto ročnom období dochádza k nárastu požiarov súvisiacich s vypaľovaním suchej trávy, zbytkov drevnej hmoty a odpadu. Z vykonanej štatistiky vyplýva, že v roku 2021 vzniklo na Kysuciach (okresy Čadca, Kysucké Nové Mesto) 15 požiarov zo založenia ohňa vo vonkajšom prostredí, spaľovania horľavých látok na voľnom priestranstve,  na skládkach odpadu, na území lesa. Vzniknutá škoda bola vyčíslená na 21 120 €. Pri týchto požiaroch k zraneniu a k usmrteniu osôb nedošlo. Najviac horelo v mesiacoch apríl, jún a október.  

            Najčastejšími príčinami týchto požiarov boli vypaľovanie trávy, suchých porastov, zakladanie ohňa v prírode, spaľovanie zbytkov drevnej hmoty a odpadu, hry detí so zápalkami, neopatrnosť a nedbalosť osôb pri používaní otvoreného ohňa a fajčení cigariet.

            Dôrazne upozorňujeme na prísny zákaz vypaľovania porastov trávy, bylín, kríkov a stromov, zakladať oheň, fajčiť cigarety, manipulovať s otvoreným ohňom v priestoroch a na miestach, kde by mohlo dôjsť k jeho rozšíreniu.

            Čo sa týka turisticky navštevovaných oblastí je možné oheň zakladať, len na miestach vyhradených a prispôsobených tomuto účelu. Pri odchode z miesta založenia ohňa musíme dbať na úplné uhasenie ohniska a vyčistenie jeho priestoru. Ďalej upozorňujeme na zvýšenú pozornosť pobytu a hrám detí v prírode, dodržiavanie vyznačených zákazov, plnenie príkazov a pokynov podľa zákona č. 314/2001 Z.z. o ochrane pred požiarmi v znení neskorších predpisov. Požiare spôsobujú veľké materiálne, ekologické škody, ujmu na zdraví a straty na životoch. Pri tejto príležitosti, vám chceme pripomenúť všeobecnú povinnosť ohlásiť, každý vzniknutý požiar na tel. č. 150 alebo 112.

            Počas kalendárneho roka 2022 budú príslušníci OR HaZZ v Čadci s príslušnými orgánmi štátnej správy  vykonávať monitorovaciu a kontrolnú činnosť. 

            TEXT: odd. požiarnej prevencie, OR HaZZ v  Čadci

            FOTO : So súhlasom Info Zakopčie

          • Deň vody

          • Deň vody v 1.A triede : Deti počas vyučovania počítali " vodné" príklady, nové písmenko sa učili za pomoci skupenstiev vody a tiež si o nich čítali. Spoločne sme vylúštili tajničku. Počas riešenia úloh zbierali kvapky vody a najšikovnejší zberači boli odmenení.

          • Vyhodnotenie dotazníka - Alkohol, cigarety a drogy....

          • V minulom týždni sme zadali žiakom dotazník, ktorého úlohou bolo zistiť ich  informovanosť v oblasti drogovej  problematiky. Na otázky v dotazníku odpovedalo 67 žiakov. Výsledky dotazníka sú nasledovné. 

            Z dotazníka vyplynulo, že už 24 % žiakov na druhom stupni má skúsenosť s nejakou návykovou látkou,  preto škola pripraví besedy s odborníkmi aj na tieto témy. 

            súhrnné vyhodnotenie : dotaznik.pdf

            vyhodnotenie po jednotlivých kategóriách : dotaznik.xlsx

          • Jazykový denný tábor - zistenie záujmu

          • V dňoch od 1.7. 2022 do  8.7.2022 je možné prihlásiť deti do denného anglického tábora, ktorý bude v našej zákaldnej škole. Tento denný tábor realizuje jazyková škola SIDAS s anglickými lektormi.

            Cena tábora je od 8:00 hod. - do 14:00 hod - 90 Eur na žiaka

                                       od 8:00 hod. do 16:00 hod. -  100 Eur na žiaka

            Cena tábora je bez stravy. 

            Záväzne prihlásiť svoje dieťa na letný tábor môžete na mailovej adrese info@zszakopcie.sk do 31.3.2022  

          • Poplatok za ŠKD - 9 EUR mesačne

          • Platba za ŠKD za mesiace január až jún - 9 Eur  x 6 mesiacov = 54 Eur. 

            Prosíme rodičov, ktorí ešte do dnešného dňa neuhradili poplatok za ŠKD, aby tak urobili najneskôr do 21.3.2022.

            Poplatok prosíme uhradiť na číslo účtu : SK22 5600 0000 0077 2287 1002.

            Ďakujeme 

          • Oznam o zápise pre školský rok 2022/23

          • Riaditeľka Základnej školy, Zákopčie č. 957 v súlade s legislatívou a VZN Obce Zákopčie č. 1/2018 o určení miesta a času určuje zápis detí na plnenie povinnej školskej dochádzky – zápis detí do 1. ročníka

            ZŠ Zákopčie č. 957 na školský rok 2022/2023, ktorý sa bude konať v dňoch 4. apríla a 5. apríla 2022 v priestoroch ZŠ, v miestnostiach č. 23, č. 24 a č. 25 (na 2. poschodí) v čase od 13:00 hod. do 17:00 hod.

            Prosíme rodičov týchto detí, aby nám na tel. č. 0908 838 544 oznámili hodinu príchodu na zápis, aby sa predišlo zbytočnému čakaniu detí a rodičov.

            Na zápis je potrebný občiansky preukaz zákonného zástupcu, rodný list dieťaťa, kartičku poistenca a v prípade zdravotne postihnutého dieťaťa aj doklad o jeho zdravotnom postihnutí. Ďalej prosíme priniesť financie (predbežne 20 €) na základné učebné pomôcky a vypísanú, vytlačenú a obidvoma rodičmi podpísanú prihlášku do 1. ročníka, ktorá sa nachádza na webovom sídle školy.

            Mgr. Gabriela Plačková

            riaditeľka školy

          • Platba za stravu v mesiaci marec

          • Prosíme stravníkov, aby zaplatili za stavu svojho dieťaťa najneskôr do 18.3.2022. Platba musí byť dňa 21.2.2022 už pripísaná na účte ŠJ. Výšku platby zistíte po prihlásení sa do konta Edupage. Prosíme Vás, aby ste platili presné sumy, zbytočne sa tak vyhnete preplatkom alebo nedoplatkom. 

            Podrobnejší návod nájdete na  : https://help.edupage.org/?lang_id=2&id=e2066

          • Školský semafor - Aktualizácia k 25.2.2022

          • Vážení rodičia, dávame Vám do pozornosti aktualizovaný Školský semafor aktualizovaný k 25.2.2022. 

            Výraznou zmenou je, že v prípade pozitívneho výskytu ochorenia Covid-19 u  žiaka alebo pedagóga  do

            karantény nepôjdu  žiaci pokiaľ neprejavujú príznaky ochorenia covid 19,  ale iba nakazený žiak. V tomto prípade

            žiaci nosia rúško alebo respirátor po dobu 10 dní.

            V prípade, že v triede nebol nik nakazený, výchovno-vzdeláavcí proces prebieha bez prekrytia horných

            dychacích ciest. Prekrytie je povinné iba v spoločných priestoroch. 

          • 2 % dane - Ďakujeme

          • Vážení rodičia, priatelia školy,

            v prvom rade sa Vám chceme poďakovať za dôveru, ktorú ste nám dali v minulom roku v 2% z dane s tým, že ste verili v ich správne využitie.

            Keďže marec je mesiacom daní, práve v tomto období je vhodné uvažovať o možnosti darovania 2% z Vašej dane. Každý z nás má vo svojom okolí organizácie, ktorým tieto finančné prostriedky veľmi pomôžu. Sú nimi rôzne združenia, ktoré sa venujú podpore a rozvoju vzdelávania a telesnej kultúry, poskytovaniu sociálnej pomoci, ochrane zdravia a životného prostredia alebo dobrovoľníctvu.

            Pomôžte nám skvalitniť výchovno-vzdelávací proces na našej škole darovaním 2% z dane.

            Zákon Vám umožňuje darovať 2% zo svojich daní z príjmov neziskovej organizácii, ako je naše Rodičovské združenie pri Základnej škole v Zákopčí. Tento dar Vás nič nestojí, pretože daň by ste inak odviedli štátu. Vaše 2% pre nás znamenajú prejavenie dôvery a podporu v rozvíjaní našich aktivít v prospech Vašich detí. Využite možnosť rozhodnúť o Vašich 2%.

            Finančné prostriedky budú použité na:

            - skvalitnenie výchovno-vzdelávacieho procesu na škole

            - skvalitnenia vybavenia školy

            Ak sa rozhodnete darovať nám 2% zo svojich daní z príjmu, pomôže Vám telefonicky naša pani účtovníčka, Vaša pani účtovníčka alebo Daňový úrad v Čadci. Predvyplnené tlačivo si môžete stiahnuť aj z webového sídla našej školy.

             

            Vopred ďakujeme!

    • Kontakty

      • Základná škola, Zákopčie č.957
      • Stred 957 02311 Zákopčie Slovakia
      • 37812351
      • pevná linka +4214344126 riaditeľka +421918616545 ŠKD +421904 329 199 Odhlásenie zo stravy +421903 883 673
      • Strava : SK 35 5600 0000 0077 2287 6006 ŠKD : SK22 5600 0000 0077 2287 1002
  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje