• Exkurzia 1. stupeň

          • Dnešný deň (20. 11. 2023) bol pre žiakov našej Základnej školy v Zákopčí výnimočný. Deň bez elektrickej energie sa spolu s pedagógmi rozhodli využiť na viaceré exkurzie. 

            Žiaci 1. a 2. ročníka navštívili Kysuckú knižnicu v  Čadci, kde sa v úvodnom stretnutí dozvedeli o dôležitosti budovania pozitívnych vzťahov, výsledkom čoho vznikol ich spoločný poster vzájomnej súdržnosti. V ďalšej časti programu sa dozvedeli niečo viac o zásadách správneho stravovania. Na záver sa zúčastnili veľkej bubnovačky na ochranu práv dieťaťa, ktorú ukončili pokrikom: Aby bolo deti lepšie počuť!  Pevne veríme, že tak ako bolo počuť ich, bude počuť každé dieťa, ktoré potrebuje pomoc.  

            Žiaci 3. a 4. ročníka navštívili Slovenský Červený kríž v Čadci, kde boli pre nich pripravené viaceré aktivity na rôzne témy. Najskôr ich čakala prednáška a beseda s aktivitami na tému: Nástrahy digitálneho sveta s Mgr. Zdenkou Budošovou. Počas besedy sa deti pri práci v skupinách snažili určiť a pomenovať, aké výhody, ale i nástrahy nám prinášajú digitálne technológie, aké druhy ohrozenia na nás v digitálnom svete „číhajú“ i ako na ne správne reagovať.  

            Ukážky prvej pomoci nám na figuríne, ale i na dobrovoľníkoch predviedla a popísala Mgr. Elena Tomašíková, ktorá nás tiež oboznámila s používaním automatického externého defibrilátora 

            Na deti čakali i úžasné tvorivé dielničky, kde si mohli vyskúšať netradičné techniky a pracovať s nevšednými materiálmi. 

            Dnešné dopoludnie v budove Slovenského Červeného kríža deti ukončili bubnovačkou, ktorú viedla PhDr. Anna Bednárová. Bubnovačka bola zameraná na rozvoj a spoluprácu detí. Prostredníctvom hlasiviek a varešiek, rúk alebo nôh dávali svetu najavo, že sú tu! 

            Za pekne pripravené a príjemne strávené dopoludnie veľmi pekne ďakujeme pracovníčkam Slovenského Červeného kríža v Čadci. 

            A aby sme nezabudli - na deti čakala aj sladká bodka nakoniec v podobe koláčika v cukrárni. 

          • Exkurzia 2. stupeň

          • Dňa 20.11.2023 nás neodradil ani výpadok elektrickej energie. Využili sme tento deň a navštívili sme zaujímané miesta našich Kysúc. Kroky nás zaviedli najprv do Vlastivedného múzea v Krásne nad Kysucou. Tam sme sa dozvedeli o osídľovaní nášho územia a o spôsobe života našich predkov. Expozície nás previedli od pravekých ľudí až po čas socializmu. Žiaci mali možnosť vidieť rôzne spotrebiče a zariadenia bytu, ktoré možno vlastnili, či dokonca ešte vlastnia naše prababky a naši pradedovia. Najzaujímavejšou expozíciou, ktorá lákala najmä svojou výškou bol mamut v životnej veľkosti. Dokonca sme mali možnosť chytiť si do rúk repliku mamutích zubov, ktoré sa našli na území Kysúc.

            Naša cesta pokračovala ďalej a priviedla nás do Kysuckej hvezdárne v Kysuckom Novom Meste. Na úvod našej prehliadky sme sa dozvedeli zaujímavosti o slnečnej sústave. Mali sme možnosť vidieť reálne fotografie planét, mesiacov a slnka. Keďže bol daždivý deň, pani sprievodkyňa nám nemohla otvoriť kupolu (otvor v streche), cez ktorú by sme mohli pozorovať oblohu. Mali sme však možnosť vidieť rôzne druhy ďalekohľadov, či dozvedieť sa prečo je nebezpečné pozerať sa do slnka a aká ochrana očí je správna pri jeho pozorovaní. Našu prehliadku zakončila krátka rozprávka, ktorú sme si mohli pozrieť cez 3D okuliare.

          • Upozornenie

          • Národné centrum kybernetickej bezpečnosti SK-CERT varuje rodičov na skupinu “Přidej co nejvíc lidí” na sociálnej sieti Whatsapp, ktorá sa aktuálne šíri medzi žiakmi základných škôl v Čechách a na Slovensku. Skupina podľa spravodajstva z ČR sprístupňuje deťom pornografický obsah, explicitné videá vrážd a samovrážd.

            Skupina existuje už dlhšiu dobu (minimálne od augusta 2023), avšak do pozornosti prišla až v nedávnych dňoch, kedy o nej varovali niektoré školy v ČR. Skupina vyzýva svojich členov na ďalšie šírenie medzi kamarátmi a snaží sa ich vraj udržať aj vyhrážkami a opätovným pozývaním. Členom WhatsApp skupiny nie je možné sa stať vlastnou aktivitou, vždy musí prísť formou pozvánky od niekoho, kto sa už v tejto skupine nachádza.

          • Dávidov úspech v šachu

          • O tom, že šach je hra určená pre dvoch hráčov s cieľom dať súperovi MAT, sa presvedčili dnes 10.11.2023 žiaci a žiačky, študenti a študentka na školských majstrovstvách okresu Čadca. Našu školu reprezentoval žiak Dávid Šopor (9.A), ktorého taktické a strategické schopnosti spolu s pozornosťou a sústredením umiestnili na krásne 3. miesto. Toto miesto mu zabezpečilo postup na krajské kolo, ktoré sa uskutoční v Žiline. Organizátori súťaže zvolili švajčiarsky systém hry, ktorý spočíval zo siedmich kôl s hracím tempom dvakrát 10 minút na partiu.  Pre nižší počet žiačok prebiehal zmiešaný – spoločný turnaj. Dávidkovi gratulujeme a prajeme mu veľa šťastia v krajskom kole.  

          • Tuláčik

          • Viete, prečo je Socha slobody zelená, koľko vážilo rytierske brnenie či koľko centimetrov meria zub mamuta? Nie? Opýtajte sa našich žiakov, ktorí v rámci záujmového krúžku Tuláčik navštívili  Vlastivedné múzeum v Krásne nad Kysucou. Vedia odpovede na  tieto otázky i mnoho ďalších zaujímavých informácií o živote našich predkov. Radi sa o ne podelia i v rámci vytvorenej nástenky v škole. 

          • Sladká pomoc 2023

          •      Naša škola sa aj v tomto školskom roku zapája do misijnej iniciatívy 

            Pápežského misijného diela - Sladká pomoc 2023  - Dvakrát dobrá  čokoláda. 

                 Žiaci si čokoládky môžu zakúpiť od pondelka do stredy u p. uč. Plačkovej. Zakúpením čokoládky tak pomáhajú deťom a mladým ľuďom v Keni, Rwande, Etiópii a v Ugande.  

                 Takýmto sladkým činom môžeme prispieť k lepšiemu životu detí priamo v ich krajine a dopriať dobro aj tým, ktorí sa majú oveľa horšie ako my.  

                 Kúpa čokoládky je malý skutok, ktorý spôsobuje veľké veci. 

          • Technika 8.A - 2. časť

          • Štvrtkové poobedie 26. 10. 2023 bolo pre našich ôsmakov opäť ďalším pokračovaním modelového vyučovania predmetu technická výchova. Tento deň sa pod vedením majstrov naučili pracovať s náradím na obrábanie plechu. Precvičili si čítanie z plánov, rysovacie zručnosti, strihanie plechu, jeho obrusovanie, ohýbanie a nitovanie. Každý si vlastnoručne podľa zadaných mier a postupu zostrojil svoju vlastnú plechovú krabičku a tým dokázal, že zvládol nielen teoreticky, ale aj prakticky učivo 8. ročníka technickej výchovy. Získané zručnosti a skúsenosti im budú užitočné nielen  vo svojom osobnom živote, ale možno aj na svojej budúcej strednej škole alebo vo svojom budúcom povolaní. Je v záujme našej základnej školy rozvíjať všestranne schopnosti žiakov. 

            A to zďaleka nie je všetko pre našich aktívnych ôsmakov. Voľný čas po ceste do SOŠ technickej sme si skrátili návštevou novootvoreného obchodu s domácimi odrodami jabĺk vypestovanými na Slovensku, a to v rámci nášho školského projektu snázvom ...KlímaTYzuj sa... a aktivuj sa pre klímu... Popri zapojení sa do tohtoročnej druhej októbrovej výzvy Jablko – aj ty môžeš znížiť uhlíkovú stopu, sme pripravili príbeh o jablkách, ktoré nám chutili najviac. Pani majiteľka obchodu nám rozprávala, čo všetko je potrebné pre vypestovanie kvalitných, chutných a zdravých jabĺk, ktoré pestujú vo svojom sade na južnom Slovensku. Dovolila nám ochutnať ktorúkoľvek odrodu, a samozrejme, ich chuť bola nezameniteľne výborná. Celý obchod príjemne rozvoniaval čerstvo natrhanými jablkami. Občerstvili sme sa aj ochutnávkou lisovaných jablčných štiav a sušených jabĺk. Pripísali sme si tak do zoznamu ďalší nečakaný, príjemný zážitok počas ôsmeho ročníka na našej škole a poučili sa opäť o dôležitosti zdravej výživy. 

             

      • Kontakty

        • Základná škola, Zákopčie č.957
        • Stred 957 02311 Zákopčie Slovakia
        • 37812351
        • pevná linka +4214344126 riaditeľka +421918616545 ŠKD +421904 329 199 Odhlásenie zo stravy +421903 883 673
        • Strava : SK 35 5600 0000 0077 2287 6006 ŠKD : SK22 5600 0000 0077 2287 1002
    • Fotogaléria

        zatiaľ žiadne údaje