• Dotazník pre rodičov

          • Vážení rodičia, jedným z dôležitých  cieľov našej školy v Zákopčí je neustále zvyšovať kvalitu procesov, výchovno-vzdelávacích a voľnočasových aktivít. Vyjadrite prosím svoj názor vypĺnením dotazníka, ktorý máte prístupný vo Vašom rodičovskom Edupage- konte, pomôžete tak nasmerovať správne naše ďalšie úsilie. 

                                                                                                                                    Mgr. Gabriela Plačková, riaditeľka

          • Didaktické hry a účelové cvičenia

          • Dnešný deň začal v našej škole netradične, a to vyhlásením cvičného poplachu. Po ukončení sa žiaci presunuli na jednotlivé stanovištia, kde plnili zadávané úlohy, za ktoré si zbierali body a na záver boli odmenení malou sladkou odmenou. Starší i mladší žiaci tak mali možnosť  praktický overiť svoje teoretické vedomosti zo zdravotnej prípravy a starší žiaci aj  z oblasti  pohybu a pobytu v prírode, CO  a zároveň mali možnosť streľby zo vzduchovej pušky. Dôvodom zaradenia didaktických hier i účelových cvičení je ten, že človek sa stretáva   vo svojom živote  s mnohými situáciami, nie vždy príjemnými, a je potrebné aby sa vedel správne zachovať. Aby vedel ochraniť svoje zdravie i zdravie druhého a taktiež aj  svoj majetok.  

          • LES SPIEVA

          • Deti zo ŠKD sa pravidelne zúčastňujú celoslovenského projektu Les ukrytý v knihe, ktorý  zastrešuje Národné lesnícke centrum Zvolen. Projekt prepája knižnice, školy a lesných pedagógov, s cieľom zvýšiť čitateľskú a prírodovednú gramotnosť u detí. Téma aktuálneho ročníka bola Les spieva . Aj tohto roku sme v spolupráci zo školskou knižnicou a lesným pedagógom absolvovali niekoľko aktivít

            Kto veľa číta, veľa sa dozvie - Žiaci pri návšteve školskej knižnice vyhľadávali knihy, v ktorých bola stvárnená téma lesa.   Vzájomne si radili, ktoré knihy čítali a prečo sa im páčili. Čítali si z nich úryvky a rozprávali o prečítanom. Dávali sme si hádanky o lese a jeho obyvateľoch. Z najobľúbenejších kníh sme urobili v knižnici výstavku.

            Beseda s lesným pedagógom -  Medzi deti prišiel lesný pedagóg Ing. Milan Laš, ktorý pre ne pripravil aktivity, na ktorých pomocou zážitkových a vedomostných  hier a úloh  s  interaktívnymi prvkami zaujímavou formou priblížil  deťom les, jeho zvuky a život v ňom. Vďaka peknému počasiu sme aktivity uskutočnili na čerstvom vzduchu a tak sme sa lepšie priblížili lesu a jeho zvukom. Najskôr sme sa zoznamovali pomocou zvukových kartičiek. Následne sme si porozprávali o téme Zvuky lesa a Hlasy prírody. Žiaci sa aktívne zapájali zo svojimi vedomosťami a odpovedali na otázky, ktoré im dával ujo  Milan. Potom si spoločne prečítali rozprávku Slávnosť kvetov z knihy Stromovníčkovia od Igora Milana Chovana. Každý dostal pracovný list a podľa prečítaného odpovedal na otázky v ňom. Využili sme aj zvukové kartičky pri zvukovom čítaní a naučili sa význam slov súvisiacich so zvukmi a spevom z prírody. Deťom sa veľmi páčila hra Predátor, ktorú ich ujo Milan naučil. Zaujali ich aj zvuky zvierat, ktoré im pustil a spoločne ich určovali. Hlavne prvákom sa veľmi páčilo vymaľovávanie zvieratiek pomocou prírodných farbív/tráva, púpava, nezábudka, hlina./

            Sadenie stromčekov-  Aby zvuky lesa boli čo najbližšie, sa snažíme aj  vysadzaním stromčekov v areáli školy. Tohto roku sme naše „arborétum“ rozšírili za pomoci detí z ŠKD o desať sadeničiek jedľe bielej a duglasky tisolistej, ktoré nám zabezpečil  ujo Milan .

            Súťaž vo vytvorení lesného spevníka - Do súťaže sa zapojili  deti 1.-3. ročníka navštevujúce  ŠKD. Najskôr navštívili školskú knižnicu . Tu si spoločne pozreli Národnie spievanky I, II od Jána

            Kollára z roku 1953, Piesne, moje piesne, ilustrované Mikolašom Alešom, Slovenské ľudové piesne 1,2 3  z roku 1956 od Františka Poloczeka. Deťom sa páčili ilustrácie, dobové fotografie , a hlavne spracovanie piesní v rôznom nárečí. Takto inšpirovaní vybrali niekoľko upravených piesní do svojho spevníka Spevy z lesa a spoločne ho aj ilustrovali. Práca im išla od ruky a tak sa rozhodli vytvoriť aj svoje vlastné piesne na melódie ľudových pesničiek.

            Veľmi nás potešilo , keď sme dostali správu že naše spevníky sa porote páčili a patrili medzi tie , ktoré boli spomedzi  98 lesných spevníkov z celého Slovenska vybraté a ocenené. Odmenu, ktorú sme dostali využijeme pri ďalšom spoznávaní lesa a života v ňom.

          • Olympijský deň

          •  Žiaci našej školy nás opäť presvedčili, že pohyb má v ich živote stále veľký význam.

                 Olympijský deň začal príjemným počasím a nástupom žiakov, ktorí privítali za znenia Olympijskej hymny vlajkonosičov Olympijskej vlajky a olympijského ohňa. Potom nasledoval príhovor pani riaditeľky.

                 Malí i veľkí si zmerali svoje sily, rýchlosť, pohyblivosť i vytrvalosť. Vyskúšali si sebaovládanie, tímovosť, ale i nadšenie a ľudskosť pri povzbudzovaní tých, ktorým sa nie príliš darilo.

                 Deti prvého stupňa súťažili v disciplínach slalom s kolobežkami, driblovanie pomedzi prekážky, hod medicinbalom, skok z miesta a kotúľanie troch lôpt.

                 Žiaci druhého stupňa si zabehli 60m, súperili v skoku do diaľky, v hode s plnou loptou, v skoku cez švihadlo a taktiež si vyskúšali kotúľanie troch lôpt.

                 Najstarší žiaci – deviataci sa výborne zhostili rolí rozhodcov, meračov času, vzdialenosti, ale i dokázali predviesť mladším spolužiakom jednotlivé disciplíny.

                 Po ukončení boli prví traja z jednotlivých družstiev odmenení medailami a ruksakmi.

             

                             Môžeme byť hrdí, že sa tento deň niesol pod olympijským heslom

             

                                                         "Citius, altius, fortius " čiže : "Rýchlejšie, vyššie, silnejšie".

          • Detský čitateľský maratón.

          • Čítanie patrí medzi aktivity, ktoré podporujú rozvoj osobnosti dieťaťa a mladého človeka, vytvára priestor pre tvorivosť, pomáha poznať hodnoty, rozlišovať dobro a zlo, a preto sa naša škola zapojila dňa 23. 06. 2022 do  13. ročníka Detského čitateľského maratónu - Čítajme si, ktorý organizuje Linka detskej istoty.

            V našej škole sa zapojili žiaci všetkých 9 ročníkov, spolu 129 žiakov a nenechali sa zahanbiť ani vyučujúci, ktorí sa tiež pridali k žiakom a prečítali úryvok vybranej knihy. Jednotlivé triedy si medzi sebou odovzdávali čitateľskú štafetu a každý žiak čítal nahlas nejakú časť knihy. Dúfame, že si deti s knižkami príjemne oddýchli a aj sa niečo nové dozvedeli.

          • Športový deň

          • Opäť sme sa presvedčili, že máme v škole nadané deti. 24.6. sa 23 žiakov tretieho až ôsmeho ročníka zúčastnilo Športového dňa MAS Krajšie Kysuce – Deň otvorených dverí v Staškove. Podujatie svojím príhovorom otvoril pán starosta obce Raková Mgr. Anton Heglas a po ňom podala inštrukcie k priebehu podujatia Ing. Alena Pružinská, projektová manažérka.

                 Naši žiaci súperili so žiakmi zo Staškova, Rakovej, Podvysokej, Olešnej a Klokočova vo vybíjanej a v atletike – v skoku z miesta a v behu na 60 m.

                 Ich snaha bola odmenená medailami, ktoré si odniesli domov, ale nesklamali ani tí, ktorí medaile nezískali. Bojovali s nadšením a férovo:

            Vybíjaná

            1. kategória – 3. – 4. ročník  získali Lukáš Fojtík/kapitán/, Karolína Mičová,  

                                                     Matúš Magát, Larisa Lanková, Lenka Birková a Michael

                                                     Rovňanik -3. miesto.

            1. kategória – 6. – 7. ročník Martin Plaček/kapitán/, Rebeka Delinčáková, 

                                Terézia Repáková Jakub Ernst, Adam Kulich,  Lucia 

                                Pastorková –5. miesto

            1. kategória – 8. ročník získali Patrícia Plačková /kapitánka/, Laura Lanková,

                                     Barbora Ondrašinová, Tomáš Čanecký, Martin Paseka a Lukáš

                                     Haluška -2. miesto

            Atletika

            1. kategória – Štefan Michalik, 2. miesto, skok z miesta

                                                 Larisa Lanková, 3. miesto, skok z miesta

            1. kategória – Dávid Šopor, 1. miesto, skok z miesta

                               Natália Greňová, 2. miesto, skok z miesta

            1. kategória – Lucia Hrušková, 3. miesto, skok z miesta

                               Matúš Murčo, 2. miesto, beh na 60 m

             

                  Po ukončení disciplín sa slova ujal starosta obce Staškov, Ing. Ladislav Šimčisko, ktorý sa všetkým prítomným poďakoval za účasť, organizáciu a za pomoci ostatných starostov odmenili najlepších jednotlivcov i najlepšie družstvá.

                 Pre všetkých zúčastnených bolo zabezpečené občerstvenie a vecné odmeny.

                 Naši žiaci ocenili, že si konečne skoro po dvoch rokoch mohli zmerať sily v športe, stretnúť sa so starými, ale získať aj nových kamarátov a odchádzali s tým, že o rok to bude lepšie.

             

          • Koncoročný výlet - 6.A a 7.A

          • Ani šiestaci a siedmaci nezostali bez koncoročného výletu. Skoro ráno sa vybrali vlakom do Trenčína, kde navštívili Trenčiansky hrad. Cesta na hrad bola síce fyzicky náročnejšia, ale veľmi prospešná pre ich zdravie. Viedla cez lesopark Brezina. Sprievodkyňa pútavo porozprávala o histórii hradu a o pánovníkoch. Prehliadku zakončili výhľadom na mesto Trenčín z Matúšovej veže. Cestou späť na železničnú stanicu navštívili Kostnicu /Karner sv. Michala/ a Katov dom. Vo vlaku žiaci načerpali silu na druhú časť výletu. Na spiatočnej ceste sa totiž zastavili v Žiline, kde mali rozchod na prechádzku po meste alebo návštevu obchodného centra. Žiaci sa vrátili domov spokojní, že po dvoch rokoch konečne mohli cestovať a spoznávať Slovensko.

          • Koncoročný výlet 1. stupňa

          • Dňa 21.6.2022 sa žiaci 1. – 4. ročníka so svojimi pani učiteľkami po 2 rokoch opäť mohli vybrať na výlet.

            Navštívili sme Harmaneckú jaskyňu, ku ktorej sme museli prejsť náročnú trasu, ale pomaly s prestávkami sme ju  zvládli. Prehliadka jaskyne sa im páčila, dozvedeli sa nové zaujímavé informácie, ktoré využijú nielen na hodinách vlastivedy. Deti si  kúpili suveníry a po náročnej túre sme sa autobusom presunuli na Donovaly, kde sme navštívili očakávaný Myšiačikov detský park. Je to vodný zážitkovo – edukatívny park s 9 atrakciami.

            V areáli tečie potôčik, ktorý prepája rôzne aktivity ako detský lanový park, reguláciu zavlažovania,, plťkovanie na jazierku. Obľúbenou atrakciou boli trampolíny a bungee trampolíny. Deti si všetky atrakcie naplno užívali  a domov sme sa vrátili s príjemnými zážitkami.

          • Gratulujeme - Súťaž ŽSK : Nakresli svoje obľúbené miesto

          • V mesiaci máj sa žiaci našej školy zapojili do výtvarnej súťaže “Nakresli svoje obľúbené miesto v našom kraji”, ktorú organizoval Žilinský samosprávny kraj. Blahoželáme k výhre dievčatám Dianke Grísovej z 2.ročníka a Adelke Stráňavovej zo 7.ročníka.

          • Žiaci 5.A a 9.A na výlete

          • Ráno sme sa schádzali s radosťou, že meníme školu za výlet. Pre niektorých bola prvým zážitkom už
            cesta vlakom. Začiatok cesty vôbec nevyzeral pre nás dobre, vláčik z Čadce mal meškanie, a tak sme
            museli v Žiline improvizovať. Pôvodne priamu cestu sme trocha predĺžili. Čakanie vo Vrútkach sme využili
            a urobili sme si aj malú exkurziu po železničnej stanici. Deti sa naučili ako čítať informácie z cestovného
            poriadku a najväčšiu radosť im urobilo kŕmenie holubov, s ktorými sa podelili o časť svojej desiatej.
            Nasledovala krátka cesta do Nezbudskej Lúčky. Síce hodinku neskôr ako sme plánovali, ale konečne sme
            boli pod Strečnom. U niektorých sa objavilo zdesenie, keď videli vzdialenosť k hradu a domáhali sa
            nejakého ďalšieho dopravného prostriedku. Našťastie si vystačili s vlastnými nohami, aj keď schodíky
            veru potrápili. Chvíľu sme si oddýchli v dedinke pod hradom, kde si deti pozreli ako vyzerali pôvodné
            obydlia a najmä starších zaujala minizáhradka s rastlinami. Najlepšie poznali konope a pre niektorých
            bola novinka, že ho ľudia v minulosti bežne pestovali a využívali aj na výrobu odevov. Dievčatá stihli
            urobiť aj malé predstavenie na pódiu. O jedenástej sa nám otvorila brána hradu. Prehliadka bola
            zaujímavá, výhľad z hlavnej veže nádherný. Počas prehliadky sme medzi sebou objavili aj hrdinu, ktorý
            zachránil okuliare spadnuté k modelu Žofie Bosniakovej. Po všetkých zážitkoch sa začali ozývať brušká.
            Pri návrate na stanicu sme si preto dali malú zástavku na občerstvenie a samozrejme nemohol chýbať
            ani nákup suvenírov. Našťastie všetci chvíľkovo zatúlaní a stratení sa našli, a tak spiatočná cesta už
            prebehla pokojne.

          • Vyučovanie v dňoch od 24.6.2022 do 30.6.2022

          • Rozvrh práce a aktivít pre 1. stupeň ZŠ Zákopčie 23.06.2022 – 30.06.2022

            24.6.   Čistenie a odovzdávanie kníh, upratovanie okolia školy

                       vybraní žiaci: Atletický deň  FS - Staškov

                       nácvik FS Studnička - Majer - pod Hríbom 

            27.6.    Olympijský deň,  odovzdávanie  učebníc.

            28.6.    Didaktické hry  (športové oblečenie).

            29.6.    Upratovanie tried, šatní, pohybové aktivity v prírode a areáli školy, rozlúčka s IX.A.

            30.6.  7.30 hod.- svätá omša,

                      8,45 hod. hod. príhovor RŠ pred budovou školy, ocenennie žiakov 

                      9.10 hod. odovzdávanie  vysvedčení  v triede,

                      9.30 hod.  obed

                      ŠKD  tento deň z technických príčin nebude v prevádzke.

            Poznámka: Vyučovanie v dňoch 24.6. – 29.6.2022 : od 7,25hod. do  11,15 hod.

            Rozvrh práce a aktivít pre 2. stupeň ZŠ Zákopčie 23.06.2022 – 30.06.2022

            24.6.  Úprava školy a okolia školy, vybraní žiaci: Atletický deň Staškov, FS Studnička.

            27.6.   Olympijský deň, čistenie a odovzdávanie učebníc.

            28.6.   Účelové cvičenia.

            29.6.   Upratovanie tried, šatní, odovzdávanie učebníc.

            30.6.   7.30 hod.- svätá omša,

                      8,45 hod. hod. príhovor RŠ pred budovou školy, ocenennie žiakov 

                      9.10 hod. odovzdávanie  vysvedčení  v triede,

                      9.30 hod.  obed       

            Poznámka: Vyučovanie v dňoch 24.6. – 29.6.2022 : 7,25hod. – 11,50 hod.

          • Školský poriadok - pripomienkovanie

          • Milí rodičia, 

            v súčasnej dobe prebieha aktualizácia školského poriadku pre školský rok 2022/23. Preto Vás prosíme o jeho pripomienkovanie. Návrhy na doplnenie, úpravy  a podobne prosím posielajte do 30.6.2022 na mailovú adresu : info@zszakopcie.sk. 

            Ďakujem za spoluprácu.                                                                       Mgr. Gabriela Plačková, riaditeľka školy 

             

          • Exkurzia - Osvienčim - Březinka

          • Naši žiaci zo 7.A, 8.A a 9.A sa zúčastnili exkurzie v bývalom  koncentráčnom  tábore Osvienčim a  neďaleká Březinka. Sú to pietne miestá, kde ľudia v čase druhej svetovej vojny zažili nesmierne útrapy. Ponuje tu stále ponurá atmosféra znásobená obrazmi zomierajúcich ľudí. Do tábora vstúpite bránou smrti, ktorá nesie nápis ,,Arbeit macht frei" - Práca oslobodzuje - avšak nápis bol veľkým klamstvom, pretože  väčšina vtedajších väzňov netušila, že touto bránou späť už nikdy nepôjde, že odtiaľto nie je cesty späť. Mysleli si, že idú do práce a aby sa im šlo veselšie, vyhrávala im kapela. Aj takáta smutná  a krutá môže byť historia.  Nech je večným mementom a výstrahou pre ľudstvo to miesto, kde nacisti vyvraždili milióny ľudí z mnohých krajín Európy...

            Zároveň ďakujeme sprievodcovi z CK A TOURS  Michalovi Macháčovi  za výborné sprevádzanie 

          • Vyhodnotenie projektu Spolu múdrejší III.

          • V rámci projektu Spolu múdrejší III.  bolo v našej škole odučených  307 hodín. Do projektu bolo zainteresovaných 10 doučovateľov a doučovanie bolo zrealizované pre 117  žiakov. 

            Doučovanie prebiehalo v predmetoch matematika, slovenský jazyk, anglický jazyk,  biológia, vlastiveda, prírodoveda, rozvoj čitateľskej gramotnosti, fyzika, rozvoj mäkkých zručností a  komunikácie.

            Doučovanie bolo pre nich prínosom, učivo si lepšie osvojili, to čomu celkom dobre nerozumeli mohli odkomunikovať individuálne s vyučujúcimi. Kladne hodnotili možnosť precvičovať si učivo pod priamym dozorom vyučujúceho a v prípade chyby, mali okamžitú spätnú väzbu a učivo bolo opäť vysvetlené. Doučovanie molo veľký výžnam aj pre často chýbajúcich žiakov zo zdravotných dôvodov, ktorí tak dostali priestor na odstránenie prípadných nejasností v preberanom učive. Pčas doučovania si mnohí žiaci zlepšili aj techniku čítania. Doučovanie bolo realizované formou moderných aktivizujúcich metód s využitím medzipredmetových vzťahov, ktoré sú dôležité pre budovanie kompetencii žiakov pre ďalší život. 

            Aj v ďalšom školskom roku budeme ponúkať možnosť doučovania, ako jednú z možností pomoci žiakom keďže sa nám osvedčilo ako jeden zo spôsobov  pomoci žiakom dosiahnúť lepšie výsledky. 

          • ZÁPIS DO SZUŠ

          • Súkromná základná umelecká škola Svrčinovec, elok. pracovisko Zákopčie oznamuje, že sa bude konať zápis nových žiakov do hudobného a výtvarného odboru na šk. rok 2022/2023.

            Viac info na plagáte.

            Tešíme sa na Vás

          • Zisťovanie záujme o AG testy

          • Prosíme rodičov, ktorí sa ešte nevyjadrili, aby tak urobili najneskôr do pondelka 6.6.2022 do 12.00 hod. Tí kktorí nemajú záujem, prosíme aby sa tiež vyjadrili - teda označili - nemám záujem. 

            Po tomto termíne nebude možné svoj záujem nahlásiť. Ďakujeme za porozumenie. 

          • Žiaci 8.A na výlete v Žiline

          • Vo štvrtok, 2.6.2022 sa žiaci ôsmeho ročníka zúčastnili exkurzie v našom krajskom meste – Žilina.  Po dlhej dobe si užili cestovanie autobusom a vlakom.

                 Najskôr navštívili Burianovu vežu, ktorá patrí medzi najkrajšie pamiatky Žiliny. Nachádza sa na Katedrálnom námestí vedľa Katedrály Najsvätejšej Trojice, s ktorou spoločne tvoria neoficiálny symbol mesta.  Žilinu si je možnosť pozrieť zo 46 metrov vysokej renesančnej zvonice, z ktorej sa pred Vami odokryjú výhľady nielen na centrum mesta, ale aj na malebné panorámy okolitých pohorí.

                 Potom sa žiaci vybrali do nákupného centra Mirage, kde si vychutnali obed v McDonald's, ktorý síce všetci zaznávame, ale raz za čas nezaškodí. No a napokon sa vybrali do Star Century Cinemas - Mirage a pozreli si francúzsku rodinnú komédiu - Čo sme komu všetci urobili ?

                 Aj keď sa v doobedňajších hodinách venovali svojim školským povinnostiam, takýto poobedňajší program, kde si prakticky vyskúšali orientáciu na vlakovej stanici a prevetrali vedomosti o krajskom meste a jeho histórii sa im páčil.

               

    • Kontakty

      • Základná škola, Zákopčie č.957
      • Stred 957 02311 Zákopčie Slovakia
      • 37812351
      • pevná linka +4214344126 riaditeľka +421918616545 ŠKD +421904 329 199 Odhlásenie zo stravy +421903 883 673
      • Strava : SK 35 5600 0000 0077 2287 6006 ŠKD : SK22 5600 0000 0077 2287 1002
  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje