• Október – Mesiac úcty k starším

          • S radosťou a potešením priniesli naše deti v mesiaci úcty k starším  pozdrav a úsmev babičkám do Domu sv. Alžbety. Minulý týždeň to bola návšteva nášho folklórneho súboru Studnička. Okrem pásma hovoreného slova a piesní s názvom Na svatého Jána si babičky spoločne zaspomínali na stavanie vojany a pálenie jánskych ohňov.

            Deti sa tiež pýtali na ich dávne detské časy, chodenie pešo do školy či pasenie husí a kráv. Zahrali a zaspievali sme im aj zopár piesní na želanie.

            Dnes babičky navštívili deti z prvého stupňa, ktoré si pripravili básničky, pesničky a vyrobili milé darčeky.

            Babičkám z  Domu sv. Alžbety prajeme, aby im podobne ako aj deťom ostali pekné spomienky na spoločné chvíle, tak ako každý rok. Studnička sa vráti už čoskoro s vianočnými vinšami a koledami.

            Želáme aj ostatným starkým a starkám, babičkám a dedkom, krstným, tetám, ujom a všetkým starším občanom obce Zákopčie zdravie, aby sa medzi svojimi blízkymi a vnúčatami, ale aj v našej obci dobre cítili.

          • V Bábkovom divadle

          • 20. októbra 2023 sme so žiakmi prvého stupňa navštívili Bábkové divadlo v Žiline.  

            Predstavenie nás zaviedlo na južný kontinent, ktorému vládne ukrutná zima. Zavítali sme na Antarktídu. Žiaci spoznávali tajomstvá planéty Zem prostredníctvom divadelného lexikónu a princípov live-cinema.  Takýmto spôsobom mohli nahliadnuť i do zákulisia tvorby filmu.  Nové poznatky získavali  nielen vizuálne, ale i zapojením zmyslov ako čuch či sluch. Dozvedeli sa množstvo informácií o živote tučniakov ako i o živote nórskeho polárneho bádateľa  Amundsena, ktorý Antarktídu objavil. Na záver si užili vizuálny pôžitok z polárnej  žiary.  

             

          • Exkurzia

          • Dňa 18. októbra 2023 navštívili žiaci 7.A až 9.A triedy v sprievode svojich vyučujúcich Mgr. Moniky Halvoníkovej a Mgr. Gabriely Plačkovej Múzeum SNP v Banskej Bystrici. Prehliadka začala krátkym dokumentárnym filmom o „fanatizme" sautentickými dobovými zábermi. Po ňom nasledovala prehliadka expozície dokumentujúcej vojensko-politický vývoj Slovenska, kde  mohli vidieť veľa exponátov, ako sú napríklad zbrane, ktoré boli použité počas prvej  a druhej svetovej vojny, rôzne  uniformy,  ocenenia i predmety každodenného života ľudí. Výklad v múzeu  bol obohatený o netradičné príbehy účastníkov povstania. 

             Po výklade lektora žiaci  navštívili interaktívnu výstavu, kde sa ocitli priamo vo vojnovom zákope a boli súčasťou skutočného boja o prežitie. V rámci výstavy vzhliadli vzácne archívne videozáznamy a vypočuli si autentické audionahrávky so spomienkami priamych účastníkov a výpovede osobností, ktoré sa o povstanie zaslúžili. V areáli Múzea SNP navštívili lietadlo Li-2, ktoré v čase SNP poskytovalo povstalcom pomoc.  

            Z Múzea SNP v Banskej Bystrici žiaci neodchádzali iba s poznatkami a vedomosťami, ale aj s ponaučením, aby sa podobné už nikdy nemuselo opakovať.  

             

             

             

             

             

          • Deň zdravej výživy

          • 17. október patril vnašej škole zelenine, ovociu a bylinkovým čajom - jednoducho zdravej výžive. Už pred dvomi týždňami sme sa na tento deň začali pripravovať – zástupcovia tried si vylosovali družobnú triedu a tiež ovocie alebo zeleninu, s ktorou mali ďalej pracovať. Nasledujúce dni sa žiaci spolu s vyučujúcimi viac ako inokedy venovali témam súvisiacim so zdravou životosprávou, vyrábali triedne logo, vymýšľali recepty a tvorili dekorácie do súťaže.  

            Október je mesiac, kedy záhrady hrajú rôznymi farbami – farbami ovocia a zeleniny. A také farebné boli aj naše triedy. Žiaci v jednotlivých ročníkoch prišli oblečení v príslušných farbách vylosovaného ovocia či zeleniny. Triedy sa zmenili na prípravovne zdravých pokrmov a pochúťok, najmä ovocných a zeleninových šalátov, jednohubiek a nátierok, koláčikov a ďalších gastronomických lahôdok. Po pripravení týchto dobrôt sa družobné triedy spojili a spolu s prítomnými hosťami z radov rodičov, starých rodičov a mladších súrodencov si vypočuli zaujímavé informácie o ovocí a zelenine. Nasledovala ochutnávka pripravených pochúťok, na ktoré sa všetci tešili najviac. Po pripravenom občerstvení sa len tak zaprášilo. Po naplnení brušiek zdravými, ale zároveň aj výbornými maškrtami mali žiaci pripravené náučné, ale i zábavné aktivity. Každá trieda si našla čas aj na návštevu telocvične, v ktorej bola pripravená výstava plodov jesene z našich záhrad, ale i lesa, zahlasovali sme o naj dekoráciu (a veru, bolo z čoho vyberať), ochutnali sme fantastické bylinkové čaje, ktoré nielen skvelo voňali a chutili, ale majú aj liečivé účinky, o ktorých sme sa tiež všeličo podozvedali. Na záver dňa si žiaci druhého stupňa zasúťažili vo vedomostnom kvíze, pričom na prvom mieste skončili šiestaci, ktorí ohúrili fantastickým výkonom a skvelými vedomosťami.  

            Žiaci prvého stupňa pokračovali v aktivitách aj v ŠKD, kde si zopakovali, čo sa v priebehu dňa naučili a pani vychovávateľky mali pre nich pripravené ďalšie zábavné aktivity. 

            Veríme, že naši žiaci si z dnešného dňa zoberú veľa k srdcu a budú sa stravovať zdravšie.  

             

          • Technika 8.A

          • Naši ôsmaci sa 12.10. zúčastnili modelového vyučovania techniky v priestoroch SOŠ technickej v Čadci. Bola to pre nich prvá návšteva z naplánovaných štyroch. Boli plní očakávania, čo ich čaká, ako to tam vyzerá a hlavne sa tešili, že budú pracovať v inej škole, v iných priestoroch ako sú zvyknutí. Prvé modelové vyučovanie bolo zamerané na základy elektrotechniky. Ich úlohou bolo správne zostrojiť a zapojiť elektrický obvod s led žiarovkami, kontrolou správnosti bolo rozsvietenie led žiaroviek. Ďalšou úlohou bolo pomocou spájkovačky zostrojiť – „zospájkovať“ kocku, pri ktorej si najviac preverili svoju trpezlivosť a jemnú motoriku. Našťastie sme sa obišli bez väčších popálenín, čím sme usúdili, že deti sú naozaj veľmi šikovné. S radosťou a spokojnosťou z dobre vykonanej práce sme stihli ešte malé občerstvenie a šťastlivo bez zranení sme sa vrátili domov. Tešíme sa na ďalšie modelové vyučovanie už o dva týždne. 😊 

          • Záujmové útvary

          • Činnosť v záujmových útvaroch začne v týždni od 2.októbra podľa priloženého harmonogramu.

            Výnimky: Studnička - prvé stretnutie 11.10.2023

                             Športové hry - prvé stretnutie 10.10.2023

                             Netradičné športové hry - prvé stretnutie 12.10.2023

      • Kontakty

        • Základná škola, Zákopčie č.957
        • Stred 957 02311 Zákopčie Slovakia
        • 37812351
        • pevná linka +4214344126 riaditeľka +421918616545 ŠKD +421904 329 199 Odhlásenie zo stravy +421903 883 673
        • Strava : SK 35 5600 0000 0077 2287 6006 ŠKD : SK22 5600 0000 0077 2287 1002
    • Fotogaléria

        zatiaľ žiadne údaje