• Exkurzia 1. stupeň

          • Dnešný deň (20. 11. 2023) bol pre žiakov našej Základnej školy v Zákopčí výnimočný. Deň bez elektrickej energie sa spolu s pedagógmi rozhodli využiť na viaceré exkurzie. 

            Žiaci 1. a 2. ročníka navštívili Kysuckú knižnicu v  Čadci, kde sa v úvodnom stretnutí dozvedeli o dôležitosti budovania pozitívnych vzťahov, výsledkom čoho vznikol ich spoločný poster vzájomnej súdržnosti. V ďalšej časti programu sa dozvedeli niečo viac o zásadách správneho stravovania. Na záver sa zúčastnili veľkej bubnovačky na ochranu práv dieťaťa, ktorú ukončili pokrikom: Aby bolo deti lepšie počuť!  Pevne veríme, že tak ako bolo počuť ich, bude počuť každé dieťa, ktoré potrebuje pomoc.  

            Žiaci 3. a 4. ročníka navštívili Slovenský Červený kríž v Čadci, kde boli pre nich pripravené viaceré aktivity na rôzne témy. Najskôr ich čakala prednáška a beseda s aktivitami na tému: Nástrahy digitálneho sveta s Mgr. Zdenkou Budošovou. Počas besedy sa deti pri práci v skupinách snažili určiť a pomenovať, aké výhody, ale i nástrahy nám prinášajú digitálne technológie, aké druhy ohrozenia na nás v digitálnom svete „číhajú“ i ako na ne správne reagovať.  

            Ukážky prvej pomoci nám na figuríne, ale i na dobrovoľníkoch predviedla a popísala Mgr. Elena Tomašíková, ktorá nás tiež oboznámila s používaním automatického externého defibrilátora 

            Na deti čakali i úžasné tvorivé dielničky, kde si mohli vyskúšať netradičné techniky a pracovať s nevšednými materiálmi. 

            Dnešné dopoludnie v budove Slovenského Červeného kríža deti ukončili bubnovačkou, ktorú viedla PhDr. Anna Bednárová. Bubnovačka bola zameraná na rozvoj a spoluprácu detí. Prostredníctvom hlasiviek a varešiek, rúk alebo nôh dávali svetu najavo, že sú tu! 

            Za pekne pripravené a príjemne strávené dopoludnie veľmi pekne ďakujeme pracovníčkam Slovenského Červeného kríža v Čadci. 

            A aby sme nezabudli - na deti čakala aj sladká bodka nakoniec v podobe koláčika v cukrárni. 

          • Exkurzia 2. stupeň

          • Dňa 20.11.2023 nás neodradil ani výpadok elektrickej energie. Využili sme tento deň a navštívili sme zaujímané miesta našich Kysúc. Kroky nás zaviedli najprv do Vlastivedného múzea v Krásne nad Kysucou. Tam sme sa dozvedeli o osídľovaní nášho územia a o spôsobe života našich predkov. Expozície nás previedli od pravekých ľudí až po čas socializmu. Žiaci mali možnosť vidieť rôzne spotrebiče a zariadenia bytu, ktoré možno vlastnili, či dokonca ešte vlastnia naše prababky a naši pradedovia. Najzaujímavejšou expozíciou, ktorá lákala najmä svojou výškou bol mamut v životnej veľkosti. Dokonca sme mali možnosť chytiť si do rúk repliku mamutích zubov, ktoré sa našli na území Kysúc.

            Naša cesta pokračovala ďalej a priviedla nás do Kysuckej hvezdárne v Kysuckom Novom Meste. Na úvod našej prehliadky sme sa dozvedeli zaujímavosti o slnečnej sústave. Mali sme možnosť vidieť reálne fotografie planét, mesiacov a slnka. Keďže bol daždivý deň, pani sprievodkyňa nám nemohla otvoriť kupolu (otvor v streche), cez ktorú by sme mohli pozorovať oblohu. Mali sme však možnosť vidieť rôzne druhy ďalekohľadov, či dozvedieť sa prečo je nebezpečné pozerať sa do slnka a aká ochrana očí je správna pri jeho pozorovaní. Našu prehliadku zakončila krátka rozprávka, ktorú sme si mohli pozrieť cez 3D okuliare.

          • Upozornenie

          • Národné centrum kybernetickej bezpečnosti SK-CERT varuje rodičov na skupinu “Přidej co nejvíc lidí” na sociálnej sieti Whatsapp, ktorá sa aktuálne šíri medzi žiakmi základných škôl v Čechách a na Slovensku. Skupina podľa spravodajstva z ČR sprístupňuje deťom pornografický obsah, explicitné videá vrážd a samovrážd.

            Skupina existuje už dlhšiu dobu (minimálne od augusta 2023), avšak do pozornosti prišla až v nedávnych dňoch, kedy o nej varovali niektoré školy v ČR. Skupina vyzýva svojich členov na ďalšie šírenie medzi kamarátmi a snaží sa ich vraj udržať aj vyhrážkami a opätovným pozývaním. Členom WhatsApp skupiny nie je možné sa stať vlastnou aktivitou, vždy musí prísť formou pozvánky od niekoho, kto sa už v tejto skupine nachádza.

          • Dávidov úspech v šachu

          • O tom, že šach je hra určená pre dvoch hráčov s cieľom dať súperovi MAT, sa presvedčili dnes 10.11.2023 žiaci a žiačky, študenti a študentka na školských majstrovstvách okresu Čadca. Našu školu reprezentoval žiak Dávid Šopor (9.A), ktorého taktické a strategické schopnosti spolu s pozornosťou a sústredením umiestnili na krásne 3. miesto. Toto miesto mu zabezpečilo postup na krajské kolo, ktoré sa uskutoční v Žiline. Organizátori súťaže zvolili švajčiarsky systém hry, ktorý spočíval zo siedmich kôl s hracím tempom dvakrát 10 minút na partiu.  Pre nižší počet žiačok prebiehal zmiešaný – spoločný turnaj. Dávidkovi gratulujeme a prajeme mu veľa šťastia v krajskom kole.  

          • Tuláčik

          • Viete, prečo je Socha slobody zelená, koľko vážilo rytierske brnenie či koľko centimetrov meria zub mamuta? Nie? Opýtajte sa našich žiakov, ktorí v rámci záujmového krúžku Tuláčik navštívili  Vlastivedné múzeum v Krásne nad Kysucou. Vedia odpovede na  tieto otázky i mnoho ďalších zaujímavých informácií o živote našich predkov. Radi sa o ne podelia i v rámci vytvorenej nástenky v škole. 

          • Sladká pomoc 2023

          •      Naša škola sa aj v tomto školskom roku zapája do misijnej iniciatívy 

            Pápežského misijného diela - Sladká pomoc 2023  - Dvakrát dobrá  čokoláda. 

                 Žiaci si čokoládky môžu zakúpiť od pondelka do stredy u p. uč. Plačkovej. Zakúpením čokoládky tak pomáhajú deťom a mladým ľuďom v Keni, Rwande, Etiópii a v Ugande.  

                 Takýmto sladkým činom môžeme prispieť k lepšiemu životu detí priamo v ich krajine a dopriať dobro aj tým, ktorí sa majú oveľa horšie ako my.  

                 Kúpa čokoládky je malý skutok, ktorý spôsobuje veľké veci. 

          • Technika 8.A - 2. časť

          • Štvrtkové poobedie 26. 10. 2023 bolo pre našich ôsmakov opäť ďalším pokračovaním modelového vyučovania predmetu technická výchova. Tento deň sa pod vedením majstrov naučili pracovať s náradím na obrábanie plechu. Precvičili si čítanie z plánov, rysovacie zručnosti, strihanie plechu, jeho obrusovanie, ohýbanie a nitovanie. Každý si vlastnoručne podľa zadaných mier a postupu zostrojil svoju vlastnú plechovú krabičku a tým dokázal, že zvládol nielen teoreticky, ale aj prakticky učivo 8. ročníka technickej výchovy. Získané zručnosti a skúsenosti im budú užitočné nielen  vo svojom osobnom živote, ale možno aj na svojej budúcej strednej škole alebo vo svojom budúcom povolaní. Je v záujme našej základnej školy rozvíjať všestranne schopnosti žiakov. 

            A to zďaleka nie je všetko pre našich aktívnych ôsmakov. Voľný čas po ceste do SOŠ technickej sme si skrátili návštevou novootvoreného obchodu s domácimi odrodami jabĺk vypestovanými na Slovensku, a to v rámci nášho školského projektu snázvom ...KlímaTYzuj sa... a aktivuj sa pre klímu... Popri zapojení sa do tohtoročnej druhej októbrovej výzvy Jablko – aj ty môžeš znížiť uhlíkovú stopu, sme pripravili príbeh o jablkách, ktoré nám chutili najviac. Pani majiteľka obchodu nám rozprávala, čo všetko je potrebné pre vypestovanie kvalitných, chutných a zdravých jabĺk, ktoré pestujú vo svojom sade na južnom Slovensku. Dovolila nám ochutnať ktorúkoľvek odrodu, a samozrejme, ich chuť bola nezameniteľne výborná. Celý obchod príjemne rozvoniaval čerstvo natrhanými jablkami. Občerstvili sme sa aj ochutnávkou lisovaných jablčných štiav a sušených jabĺk. Pripísali sme si tak do zoznamu ďalší nečakaný, príjemný zážitok počas ôsmeho ročníka na našej škole a poučili sa opäť o dôležitosti zdravej výživy. 

             

          • Október – Mesiac úcty k starším

          • S radosťou a potešením priniesli naše deti v mesiaci úcty k starším  pozdrav a úsmev babičkám do Domu sv. Alžbety. Minulý týždeň to bola návšteva nášho folklórneho súboru Studnička. Okrem pásma hovoreného slova a piesní s názvom Na svatého Jána si babičky spoločne zaspomínali na stavanie vojany a pálenie jánskych ohňov.

            Deti sa tiež pýtali na ich dávne detské časy, chodenie pešo do školy či pasenie husí a kráv. Zahrali a zaspievali sme im aj zopár piesní na želanie.

            Dnes babičky navštívili deti z prvého stupňa, ktoré si pripravili básničky, pesničky a vyrobili milé darčeky.

            Babičkám z  Domu sv. Alžbety prajeme, aby im podobne ako aj deťom ostali pekné spomienky na spoločné chvíle, tak ako každý rok. Studnička sa vráti už čoskoro s vianočnými vinšami a koledami.

            Želáme aj ostatným starkým a starkám, babičkám a dedkom, krstným, tetám, ujom a všetkým starším občanom obce Zákopčie zdravie, aby sa medzi svojimi blízkymi a vnúčatami, ale aj v našej obci dobre cítili.

          • V Bábkovom divadle

          • 20. októbra 2023 sme so žiakmi prvého stupňa navštívili Bábkové divadlo v Žiline.  

            Predstavenie nás zaviedlo na južný kontinent, ktorému vládne ukrutná zima. Zavítali sme na Antarktídu. Žiaci spoznávali tajomstvá planéty Zem prostredníctvom divadelného lexikónu a princípov live-cinema.  Takýmto spôsobom mohli nahliadnuť i do zákulisia tvorby filmu.  Nové poznatky získavali  nielen vizuálne, ale i zapojením zmyslov ako čuch či sluch. Dozvedeli sa množstvo informácií o živote tučniakov ako i o živote nórskeho polárneho bádateľa  Amundsena, ktorý Antarktídu objavil. Na záver si užili vizuálny pôžitok z polárnej  žiary.  

             

          • Exkurzia

          • Dňa 18. októbra 2023 navštívili žiaci 7.A až 9.A triedy v sprievode svojich vyučujúcich Mgr. Moniky Halvoníkovej a Mgr. Gabriely Plačkovej Múzeum SNP v Banskej Bystrici. Prehliadka začala krátkym dokumentárnym filmom o „fanatizme" sautentickými dobovými zábermi. Po ňom nasledovala prehliadka expozície dokumentujúcej vojensko-politický vývoj Slovenska, kde  mohli vidieť veľa exponátov, ako sú napríklad zbrane, ktoré boli použité počas prvej  a druhej svetovej vojny, rôzne  uniformy,  ocenenia i predmety každodenného života ľudí. Výklad v múzeu  bol obohatený o netradičné príbehy účastníkov povstania. 

             Po výklade lektora žiaci  navštívili interaktívnu výstavu, kde sa ocitli priamo vo vojnovom zákope a boli súčasťou skutočného boja o prežitie. V rámci výstavy vzhliadli vzácne archívne videozáznamy a vypočuli si autentické audionahrávky so spomienkami priamych účastníkov a výpovede osobností, ktoré sa o povstanie zaslúžili. V areáli Múzea SNP navštívili lietadlo Li-2, ktoré v čase SNP poskytovalo povstalcom pomoc.  

            Z Múzea SNP v Banskej Bystrici žiaci neodchádzali iba s poznatkami a vedomosťami, ale aj s ponaučením, aby sa podobné už nikdy nemuselo opakovať.  

             

             

             

             

             

          • Deň zdravej výživy

          • 17. október patril vnašej škole zelenine, ovociu a bylinkovým čajom - jednoducho zdravej výžive. Už pred dvomi týždňami sme sa na tento deň začali pripravovať – zástupcovia tried si vylosovali družobnú triedu a tiež ovocie alebo zeleninu, s ktorou mali ďalej pracovať. Nasledujúce dni sa žiaci spolu s vyučujúcimi viac ako inokedy venovali témam súvisiacim so zdravou životosprávou, vyrábali triedne logo, vymýšľali recepty a tvorili dekorácie do súťaže.  

            Október je mesiac, kedy záhrady hrajú rôznymi farbami – farbami ovocia a zeleniny. A také farebné boli aj naše triedy. Žiaci v jednotlivých ročníkoch prišli oblečení v príslušných farbách vylosovaného ovocia či zeleniny. Triedy sa zmenili na prípravovne zdravých pokrmov a pochúťok, najmä ovocných a zeleninových šalátov, jednohubiek a nátierok, koláčikov a ďalších gastronomických lahôdok. Po pripravení týchto dobrôt sa družobné triedy spojili a spolu s prítomnými hosťami z radov rodičov, starých rodičov a mladších súrodencov si vypočuli zaujímavé informácie o ovocí a zelenine. Nasledovala ochutnávka pripravených pochúťok, na ktoré sa všetci tešili najviac. Po pripravenom občerstvení sa len tak zaprášilo. Po naplnení brušiek zdravými, ale zároveň aj výbornými maškrtami mali žiaci pripravené náučné, ale i zábavné aktivity. Každá trieda si našla čas aj na návštevu telocvične, v ktorej bola pripravená výstava plodov jesene z našich záhrad, ale i lesa, zahlasovali sme o naj dekoráciu (a veru, bolo z čoho vyberať), ochutnali sme fantastické bylinkové čaje, ktoré nielen skvelo voňali a chutili, ale majú aj liečivé účinky, o ktorých sme sa tiež všeličo podozvedali. Na záver dňa si žiaci druhého stupňa zasúťažili vo vedomostnom kvíze, pričom na prvom mieste skončili šiestaci, ktorí ohúrili fantastickým výkonom a skvelými vedomosťami.  

            Žiaci prvého stupňa pokračovali v aktivitách aj v ŠKD, kde si zopakovali, čo sa v priebehu dňa naučili a pani vychovávateľky mali pre nich pripravené ďalšie zábavné aktivity. 

            Veríme, že naši žiaci si z dnešného dňa zoberú veľa k srdcu a budú sa stravovať zdravšie.  

             

    • Kontakty

      • Základná škola, Zákopčie č.957
      • Stred 957 02311 Zákopčie Slovakia
      • 37812351
      • pevná linka +4214344126 riaditeľka +421918616545 ŠKD +421904 329 199 Odhlásenie zo stravy +421903 883 673
      • Strava : SK 35 5600 0000 0077 2287 6006 ŠKD : SK22 5600 0000 0077 2287 1002
  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje