• LES UKRYTÝ V KNIHE

        • Naša školská knižnica sa pravidelne zapája do celoslovenskej kampane Les ukrytý v knihe, ktorú každoročne organizuje NLC-ÚLPV Zvolen.

          Jedenásty ročník mal tému Čítanie o lese v lese a bol ovplyvnený „Covid“situáciou. Nemohol medzi nás prísť lesný pedagóg, ktorý by nám priblížil život v lese, a tak sme jednotlivé úlohy plnili s deťmi z ŠKD sami.

          Deti najskôr  navštívili našu školskú knižnicu, kde sme si porozprávali o stromoch a ich význame. Spoločne si pozerali rôzne prírodovedné encyklopédie, kde mohli spoznávať nielen stromy ale aj byliny a živočíchy. Pomocou encyklopédii sme určovali rastliny a živočíchy aj priamo v prírode. Následne sme si rozprávali o stromoch, ktoré rastú v našom okolí. Urobili sme si „poznávaciu“ súťaž, kde deti priraďovali názvy stromov k obrázkom. Deti si vyberali svoj obľúbený strom a nakreslili ho.   V jeden daždivý deň sme vypracovali pracovný list, ktorý bol súčasťou súťažného zadania. Úlohy sa dobre zhostili aj prváčikovia, ktorým trvalo písanie trochu dlhšie, ale nakoniec to zvládli. No a najzaujímavejšia časť úlohy sa odohrávala priamo v prírode. Na každú vychádzku sme si brali knihy, ktoré si deti vybrali v školskej knižnici a hľadali stromy, pod ktorými budeme čítať. Keďže v okolie našej školy je rozmanité, rozhodli sme sa  čítať každý raz pod iným druhom stromu.  Knihy z ktorých sme čítali a ich dej deti oslovil si  následne požičiavali domov a dočítali ich do konca. O prečítanom kreslili obrázky, ktoré sme spoločne s obrázkami stromov vystavili v školskej knižnici. Pri našich potulkách v prírode  sme sa naučili  a spoznali veľa nového nielen o stromoch ale aj ostatnej flóre a faune,  a v snahe objaviť čo najviac druhov stromov sme lepšie spoznali našu obec a jej okolie.

          Od organizátorov NLC-ÚLPV Zvolen nám prišiel ďakovný list a rôzny metodický materiál, ktorý budeme využívať pri ďalšom objavovaní tajomstiev lesa.

          Do kampane sa zapojili deti zo ŠKD pri ZŠ v Zákopčí

           

        • Oznam pre stravníkov

        • Vážení stravníci,

          v mesiaci jún 2021 sa bude možné z prevádzkových dôvodov odhlásiť zo stravy len do 24.06.2020 /vrátane/.            

                       Stravné za mesiac jún 2021

          bude potrebné uhradiť      

                       bankovým prevodom na číslo účtu:

                          SK35 5600 0000 0077 2287 6006

                               najneskôr do  13.7.2021.

                                     (deň pripísania na účet)

          Do poznámky(informácia pre prijímateľa) je potrebné napísať meno stravníka + ZŠ alebo MŠ.

           

                         

        • HLASOVANIE - ČERSTVÉ HLAVIČKY

        • Prosíme podporte našu školu !  

          Čerstvého ovocia a zeleniny nie je nikdy dosť. Vďaka nemu sme zdravší a s vyváženou stravou nám to aj viac myslí. A to sa v škole vždy zíde!

          Hlasujte a rozhodnite, ktoré základné školy získajú pravidelnú zásobu ovocia a zeleniny na nasledujúci školský rok. Hlasovanie prebieha  do 23. 6. 2021. 

          Hlasujte na stránke: https://www.cerstvehlavicky.sk/#hlasujte-za-skolu

          Školy s najvyšším počtom prepočítaných hlasov získajú ovocie a zeleninu na celý školský rok 2021/2022.

        • Prosba rodičom...

        • V mene bezpečnosti Vaších detí Vás prosíme, ak by to bolo možné, deti nevoziť až ku škole. Najväčšie problémy sú medzi 7.00 hod. až 7.15 hod., kedy ku škole prichádza veľké množstvo automobilov. Ak sa však predsa len rozhodnete naďalej voziť vaše deti automobilom, prosím buďte ohľaduplní voči iným vodičom a najmä voči žiakom, ktorí prichádzajú od autobusovej zástavky pešo. Ďakujeme za pochopenie. 

        • EKO DIZAJNÉRI

        • Eko dizajnéri

           

          Projekt s názvom „RECYKLOHRY“ je školský recyklačný program, ktorého cieľom je prehĺbiť znalosti žiakov v oblasti triedenia a recyklácie odpadov a umožniť im osobnú skúsenosť so spätným odberom použitých drobných elektrozariadení a batérií tak, aby sa správne návyky stali súčasťou životného štýlu nastupujúcej generácie.

          Organizátorom projektu je spoločnosť ASEKOL SK s.r.o.

          Naša škola sa už niekoľko rokov pravidelne zapája do jednotlivých úloh projektu.

          Aj v tomto školskom roku sa deti zo ŠKD zapojili do úlohy Zahrajme sa na dizajnérov.  Ich úlohou bolo pripraviť výtvarný, grafický návrh krabičky na zber batérií. Návrh musel mať environmentálnu tému. Do súťaže sme poslali tri návrhy.  Dielko, ktoré vytvoril Miško Rovňanik  bolo vybrané medzi dvadsať najlepších a odmenené vecnými cenami

        • „Čo s klimatickou  krízou II“.

        • RECYKLOHRY 

          Ďalšia úloha, ktorú pripravili Recyklohry so Zeleným vzdelávacím fondom má názov „Čo s klimatickou

           krízou II“.

          Rozdelená bola na  tri časti

           

          1.Deti mali za úlohu zasadiť aspoň jeden stromček. Naše deti v ŠKD  z 1.až 4.ročníka  zasadili  v areáli školy a jej okolí  20 sadeníc stromčekov/ jedľa biela, borovica lesná, duglaska tisolistá, smrekovec opadavý, javor horský, dub letný/ , ktoré nám darovali Lesy SR odštepný závod Čadca. Každú sadenicu sme označili menovkou, pravidelne ich polievame a sledujeme ich vývoj .

           

          2.Druhá úloha, ktorej sa deti úspešne zhostili bolo pozorovanie stromov v okolí školy. Pozorne si všímali prostredie , v ktorom sa pohybujú. Určovali sme jednotlivé druhy a tie, ktoré sa im najviac páčili aj nakreslili a napísali ich názov.

           

          3.Tretia úloha bola určená pre žiakov druhého stupňa. Vo svojom okolí mali  zmapovať určité územie (dvor, sídlisko, školský dvor, cesta do školy,...) a zakresliť v ňom počet a druhy stromov. Tejto úlohy sa ujali žiaci zo 7.A. Zmapované územie zakreslili a vytvorili plány niektorých častí obce.

           

        • Deň Zeme

        • Naša škola každoročne v jarnom  období čistí areál školy a blízke  okolie od odpadkov, ktoré sa tu počas zimy nazhromaždili. Takto bolo aj teraz . V apríli využili pekné počasie  a napriek obmedzeniam, ktoré priniesla dnešná doba, sa pustili do práce. Žiaci 1.-4. ročníka si nasadili rukavice a pod vedením svojich triednych pani učiteliek do plastových vriec pozbierali množstvo plastových i sklenených fliaš a ďalšieho odpadu, ktorý nepatrí do prírody a znečisťuje naše životné prostredie.

        • Výchovno- vzdelávací proces od 3.5.2021 -aktualizovaný o čestné vyhlásenie

        • Prosíme zákonných zástupcov, aby sledovali webové sídlo školy. Informácie budú priebežne aktualizované. 

          Od pondelka nastupujú na prezenčné vyučovanie aj žiaci 5. až 7. ročníka. Vzhľadom k tomu, že sme v červenom okrese, test žiaka ani zákonného zástupcu sa nevyžaduje, ale je  odporúčaný z  dôvodu návratu žiakov na prezenčné vyučovanie s cieľom zvýšiť bezpečnosť vyučovania.   

          V pondelok začne vyučovanie v riadnom čase. 

          Vstup do budovy školy je povolený žiakom od 7.00 hod. Pred 7.00 hod. je povolený iba pre žiakov, ktorým bola udelená výnimka na začiatku školského roka. 

          ŠKD a ŠJ sú v riadnej prevádzke. Žiaci budú automatický prihlásení na stravovanie. Odhlásiť žiaka zo stravy je možné do 13.00 hod. na telefónnom čísle: 0903 883 673.

          Aktualizované čestné vyhlásenie je už k dispozícií v elektronickej podobe. Zároveň je pridané aj vyššie k stiahnutiu. 

          Prosíme Vás, aby ste toto čestné prhlásenie  podávali  elektronický pred tým, ako pôjde žiak do školy, pri papierovej podobe čestného vyhlásenia, toto vyhlásenie odovzdá triednemu učiteľovi pred vstupom do triedy. 

          Čestné vyhlásenie - podanie cez účet zákonného zástupcu v Edupage - návod: 

          https://help.edupage.org/?lang_id=2&id=u1132

           

        • Dotazník - výsledky - dištančné vzdelávanie 2.stupeň

        • Milí rodičia. Ďakujeme za Vašu ochotu zapojiť sa do dotazníka, ktorým sme chceli  zistiť Vaše názory na úroveň a spôsob vyučovania, na celkovú organizáciu a činnosť počas dištančného vyučovania v našej škole počas celého doterajšieho  obdobia mimoriadneho prerušenia vyučovania od 26.10.2020. Vaše podnety sú pre nás výzvou na skvalitnenie výchovno-vzdelávacieho procesu. 

        • Svetový deň zdravia 7.4. 2021

        • 7.4. 2021 si pripomíname Svetový deň zdravia. Je to deň, kedy by sme sa mali zamyslieť nad tým, čo robíme pre svoje zdravie.

          Pri každej príležitosti si navzájom prajeme veľa zdravia. Nie je to iba prázdna fráza. Zdravie je skutočne pre človeka nenahraditeľné, zdravie je skutočne to, čo si nemôžeme kúpiť, dostať ani darovať.

          Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie je zdravie definované ako stav úplnej fyzickej, duševnej a sociálnej pohody, a nielen ako stav neprítomnosti choroby a slabosti. Avšak všeobecne je pojem „zdravie“ veľmi abstraktný a ťažko merateľný.

          Aj v tejto neľahkej situácii, ktorá nás sprevádza už rok, počas ktorej choroba postihla veľmi veľa ľudí, je treba uvedomiť si dôležitosť zdravia, chrániť pred rôznymi chorobami seba i svojich blízkych.

          A preto by sme Vám chceli  aspoň takouto cestou  popriať za celú školu VEĽA zdravia.

        • Svetový deň vody

        • Voda je najbežnejšia kvapalina, nevyhnutná pre život ľudí, zvierat a rastlín. Túto čistú,
          bezfarebnú kvapalinu pozná dôverne každý z nás.
          Dňa 22.marca sa na našej škole uskutočnilo projektové vyučovanie ku Svetovému dňu vody.
          Žiaci aj učitelia si v tento deň obliekli modré tričko a počas celého dňa sa venovali
          činnostiam, ktoré boli spojené s témou VODA. Pre žiakov prvého stupňa si triedne učiteľky
          pripravili zaujímavé aktivity, pri ktorých si žiaci pripomínali dôležitosť a význam vody pre
          ľudstvo. Tajničky, pracovné listy, hry, projekty, ktoré boli pre žiakov vytvorené mali úspech,
          žiakom sa tento deň veľmi páčil.
          Ďakujeme všetkým, ktorí sa zapojili :)

        • Výchovno-vzdelávací proces v mesiaci marec 2021- pre potreby potvrdení SP

        • Od 1.3.2021 - 8.3.2021 - výchovno-vzdelávací proces pre všetkých žiakov na 1.stupni

          Od 9.3.2021 - 15.3.2021 výchovno-vzdelávací proces iba pre kritickú infraštruktúru 1. stupni

          Od 16.3.2021 - 19.3.2021 výchovno-vzdelávací proces pre všetkých žiakov na 1. stupni

          Od 22.3.2021 - 23.3.2021 výchovno-vzdelávací proces pre kritickú infraštruktúru na 1. stupni

          Od 24.3.2021 - 31.3.2021  výchovno- vzdelávací proces prerušený, dištančné vzdelávanie pre všetkých žiakov

                                                   na 1. a 2. stupni