• Fašiangový karneval
        • Fašiangový karneval

        • Fašiangy na ZŠ v Zákopčí

           

          Aj tento rok zorganizovalo vedenie Základnej školy v Zákopčí žiacky fašiangový karneval. Žiaci sa naň už dlhšiu dobu tešili. Vo voľnom čase si pripravovali pestré masky, ktorými chceli na seba čím najviac upozorniť. A tak sa v telocvični školy v sprievode prechádzali rôzne alegórie vecí okolo nás, zvierat, pirátov, princov a princezien, masky športovcov, sci-fi a rozprávkových postáv z rôznych filmov a ďalšie tajomné bytosti. Maškarného karnevalu sa zúčastnili tiež rodičia detí. Títo so sebou priniesli odmeny pre najlepšie masky, ale aj občerstvenie, ovocie, džúsy, koláčiky, slané pečivo ap. Zástupcovia školy zasa, už tradične, napiekli s deťmi chutné šišky a navarili voňavý čaj. Podujatie živo moderovali žiačky deviateho ročníka Eva Červencová a Alexandra Šoporová. Všetci sa výborne zabavili. Do tanca pestrému sprievodu hrala hudba. Predstavili sa jej dvaja interpreti zo Školy života a vystúpili s Československým muzikálom.

                                                                                                                                   -lah-

                                                                                                                     

      • Činnosť DFS Studnička
        • Činnosť DFS Studnička

        • Umelecké vedúce a choreografky Detského folklórneho súboru Studnička pri ZŠ Zákopčie Katarína Badurová a Katarína Franeková: Chceme viesť deti k zmysluplnému tráveniu voľného času a k poznávaniu kultúrneho dedičstva nášho ľudu

          Majú na starosti deti, ktoré sa rady hrajú a ktoré si s potešením zaspievajú a zatancujú. Keď ich tak človek vidí na vystúpení, rozbúcha sa mu srdce radosťou z bezprostredného, autentického prejavu.

          Už celých desať rokov vedú Detský folklórny súbor Studnička, ktorý sa sformoval pri Základnej škole v Zákopčí. Hovoríme o Kataríne Badurovej a Kataríne Franekovej, dvoch mladých učiteľkách, stojacich na čele spomínaného súboru. Chodia s ním vystupovať na rôzne slávnosti, kultúrne podujatia, svojím programom tešia našich seniorov v domovoch dôchodcov. V poslednom období súbor dostáva ponuky na reprezentáciu detského folklóru aj mimo hraníc nášho kraja. Ako obe vedúce samy tvrdia, ich prvým hlavným cieľom je viesť deti k zmysluplnému tráveniu voľného času, k poznávaniu kultúrneho dedičstva nášho ľudu, piesní, tancov, folklórnych zvykov a tiež vytvárať pre ne podmienky na to, aby mali pozitívny vzťah ku kultúrnym tradíciám regiónu. Druhým cieľom je reprezentácia obce Zákopčie, Základnej školy Zákopčie a celého kysuckého regiónu. Svojimi vystúpeniami chcú pripomínať verejnosti piesne, tance a zvyky nášho ľudu, a tým oživiť kultúrne tradície obce Zákopčie a celých Kysúc. Chcú zviditeľniť svoju obec, dostať do povedomia ľudí zákopčianske piesne, zvyky, tance, verše a vinše i kroje, ktoré sa nielen zo sŕdc ľudí, ale aj zo života obce pomaly, ale iste vytrácajú.

           

          Detský folklórny súbor Studnička sa sformoval pred desiatimi rokmi. Ako si na túto udalosť osobne spomínate?

          Katarína Badurová: Na podnet mamičiek Slávky Mazúrovej a Janky Mravcovej, ktoré ma  ako učiteľku ZŠ Zákopčie a rodáčku tejto obce oslovili, sme si uvedomili, že potenciál našich detí je veľký a že je len škoda, ak v obci nie je nikto, kto by vedome a cielene viedol mladú generáciu k zachovávaniu folklóru a k udržiavaniu zvykov a tradícií. Zákopčie je rozľahlá obec, samé kopce a samoty, na ktorých si ľudia dodnes radi chodia „koľadovať“ alebo pália Jánske ohne. Postupne sa však tieto zvyky v dnešnej dobe strácajú, a tak sme sa rozhodli, že ak nechceme prísť o to najcennejšie, čo máme, teda našu historickú, kultúrnu identitu, národnú hrdosť, musíme sa samy pričiniť o opak a snažiť sa zachovať s deťmi túto krásu.

          Katarína Franeková: Osobne som vznik súboru pozorovala iba z diaľky, keďže v tom čase som študovala na vysokej škole, ale určite som sa z toho tešila. Folklór ma vždy priťahoval a bola som jeho veľkým fanúšikom. Osem rokov som pôsobila v Detskom folklórnom súbore Kelčovan, ktorý ma taktiež formoval v tejto oblasti a zanechal vo mne neskutočnú lásku k folklóru. Neskôr som sama pridala ruku k dielu a doteraz rada odovzdávam všetky svoje poznatky, či už spevácke, tanečné, ale tiež pedagogické zručnosti, ktoré sú tak isto potrebné a dôležité pri práci s deťmi.

           

          Pamätáte sa na prvé pásmo, ktoré ste nacvičili? Kde ste s ním vystupovali?

          Katarína Badurová: Prvé pásmo sme nacvičovali ešte v priestoroch starej knižnice, bolo to vianočné pásmo, s ktorým sme potom vystúpili na Jasličkovej pobožnosti v miestnom Kostole Sv. Jána Krstiteľa počas Vianoc. Ešte dnes si pamätám, ako Slávka a Janka doma šili chlapčenské kroje z posteľných plachiet, ktoré sme doplnili baranicami a huňatými vestami, a ostatné dievčenské kroje sme zháňali od starších obyvateľov našej obce. Najviac nám pomohli tie od pani Hanky Fongusovej, ktorej mama sa venovala ručnému šitiu a vyšívaniu detských krojov.

           

          Súbor určite neostal v pôvodnom zoskupení, ale v priebehu rokov sa menil. Ako?

          Katarína Franeková: Na moje veľké prekvapenie, počet detí v súbore neustále narastal a narastá. Z môjho pohľadu to vnímam tak, že rodičia týchto detí možno zažili tie staré zvyky a tradície na vlastnej koži alebo prinajmenšom o nich počuli od svojich rodičov a starých rodičov a chcú, aby aj ich deti niečo také zažili, neboli  o to ochudobnení. Hoci možno doma už sami nezachovávajú folklórne tradície a mnohí z nich v dnešnej uponáhľanej dobe nevedú deti k ľudovej piesni, predsa si ju niekde hlboko v srdci ukryli, páči sa im jej krása. Veď kedysi ľudia vďaka piesňam, zvykom a tradíciám vypovedali o svojom neľahkom osude, o ťažkom živote, zaslúženom chlebe, biede a cez to všetko o nesmiernej láske k životu a úcte k Bohu.

           

          Kde ste získavali a získavate prostriedky na fungovanie súboru?

          K. Badurová, K. Franeková: Niektoré finančné prostriedky sme získali jednorazovo z projektu „Nech sa nám netúlajú“  – za čo ďakujeme nadácii Coop Jednota, potom od rodičov, prípadne sponzorov. Určitý čas nás podporovalo CVČ Raková, ale najviac a pravidelne, a to už od vzniku súboru, nás dotovala obec Zákopčie zo svojho rozpočtu, za čo sme p. starostovi Ing. Františkovi Hažikovi a obecnému zastupiteľstvu veľmi vďační. Veľké ďakujeme patrí tiež vedeniu ZŠ v Zákopčí, bývalému p. riaditeľovi Mgr. Petrovi Bohovičovi i súčasnej p. riaditeľke Mgr. Gabriele Plačkovej. Náš súbor Studnička vedieme ako folklórny záujmový útvar – folklórny krúžok. Jeho náplňou je nielen nácvik programu, nácvik tancov a spev ľudových piesní z nášho regiónu, ale aj rozprávanie o tom, ako kedysi žili naši predkovia, ako súviseli jednotlivé tradície so životom počas roka, ako ich ľudia prežívali. Pre deti tiež organizujeme besedy s obyvateľmi našej obce, aby porozprávali, ako to, napríklad, kedysi vyzeralo v škole, ako deti museli pomáhať rodičom, pásli kravy, sušili seno či chodili do služby za jedlo a nocľah. Ďakujeme ZŠ Zákopčie nielen za finančnú pomoc, ale i za podporu a ústretovosť pri vedení nácvikov a za poskytovanie priestorov na nácviky. Vďaka patrí tiež rodičom týchto šikovných detí, ktorí nás podporujú, aby sme svojimi vystúpenia mohli rozdávať radosť.

           

          Činnosť FS Studnička sa dostala viac do povedomia verejnosti, keď si vás v rámci Dobrej noviny vybrali tohto roku na vystúpenie k prezidentovi Slovenskej republiky. Mohli by ste nám priblížiť tieto chvíle?

          K. Badurová, K. Franeková: Takže takto – čo sa týka koledovania v rámci dobročinnej zbierky Dobrá novina v našej farnosti, táto tradícia tu funguje už od nepamäti a minulý rok sme sa aj my rozhodli zapojiť sa do koledovania už nie ako jednotlivci, ale ako Folklórny súbor Studnička v tradičných krojoch a „po starom“. Popritom sme sa prihlásili aj ako možní reprezentanti stredoslovenského kraja na koledovanie u prezidenta SR Andreja Kisku. Ako vidíte, vybrali nás z viacerých kolektívov, z čoho sme mali, samozrejme, veľkú radosť. Brali sme to ako príležitosť zviditeľniť nielen náš súbor, ale aj celú obec Zákopčie, a určitým spôsobom to bol aj prejav vďaky deťom za ich veľkú snahu. Asi najťažšie bolo vybrať len sedem detí spomedzi tridsať, lebo všetky naše deti sú šikovné, sú to rodení folkloristi. Naše deti reprezentovali veľmi dobre a v hlavnom meste zožali veľký úspech.

           

          Zúčastnili ste sa IX. ročníka detského folklórneho festivalu Kujem, kujem podkovičku v Kysuckom Novom Meste. S akým pásmom ste na ňom vystupovali a čo nové so súborom chystáte?

          K. Badurová, K. Franeková: Áno, v júni sme sa zúčastnili IX. ročníka detského folklórneho  festivalu Kujem, kujem podkovičku, kde sme sa predstavili pásmom „Neseme vám leto“. Divákom sme v ňom priblížili vynášanie Moreny, potom sme sa priniesli na leto, ukázali sme, ako sa v minulosti deti hrali, napr. na zbojníkov, na bačov a ovečky, veľké dievčatá svojím spevom o láske a o prírode tiež potešili uši divákov. 

          V súčasnosti sa pripravujeme na Vianoce, teda nacvičujeme vianočný program, v ktorom  plánujeme predviesť tradičné vianočné zvyky a tradície, „koľadovanie“, spevy pod oknami, trojkráľové zvyky, nebudú chýbať ani hricovia. S vianočným programom nás budete môcť vidieť na Jasličkovej pobožnosti vo farskom Kostole sv. Jána Krstiteľa v Zákopčí na Božie narodenie. Ale dostali sme tiež, čo nás mimoriadne teší, pozvanie do Ríma k Sv. otcovi Františkovi a mali by sme ho absolvovať tieto Vianoce ako vyslanci Dobrej noviny za celé Slovensko.  

                                                                                                                   Ladislav Hrubý

                                                                                         

      • Zápis do I. ročníka
        • Zápis do I. ročníka

        • Zápis do I. ročníka na škol. rok 2017/2018 sa bude konať dňa 13.apríla 2017 - štvrtok v čase od 7,30 do 13,00 v priestoroch ZŠ v miestnostiach č. 14 a č. 15.

          Prosíme rodičov zapisujúcich sa detí, aby nám na tel. č. 0908 838 544 oznámili hodinu príchodu na zápis, aby sa predišlo zbytočnému dlhému čakaniu detí, rodičov.

          Na zápis je potrebné priniesť: 

          občiansky preukaz zákonného zástupcu

          rodný list dieťaťa

          kartičku poistenca dieťaťa (príp. doklad o zdravot. postihnutí v prípade zdravotne postihnutého dieťaťa)

          finančnú hotovosť – predbežne 10€ - na základné učebné pomôcky

           

      • POZOR - SÚŤAŽ
        • POZOR - SÚŤAŽ

        • Zahlasujete za aktivitu našich - vašich detí na FB stránke https://www.facebook.com/liberaterra.sk. Treba si nájsť na stránke

          príspevok - ,,Dobrý skutok sa počíta"   medzi fotografiami deti našej školy - Tvorivé dielne pre mladších žiakov.

          Dobrý skutok, ktorý dostane najviac označení " páči sa mi to " získa od nás špeciálnu cenu.

      • Pomáhame potravinami – aj jedna konzerva sa počíta
        • Pomáhame potravinami – aj jedna konzerva sa počíta

        • Zapojte sa do verejnej zbierky potravín, a pomôžte ľuďom, ktorí sa ocitli v núdzi. Do potravinovej zbierky organizovanej Slovenským Červeným krížom s názvom „Pomáhame potravinami“ môžete prispieť do 22. decembra 2016, môžte ich odovzdať triednemu učiteľovi, prípadne p. učiteľovi Martinovi Slovákovi.

      • Kysucká diabolka
        • Kysucká diabolka

        • Žiaci našej školy sa 9. 12. 2016 zúčastnili  streleckého kola zo vzduchovky na 10 m v Čadci ZŠ Podzávoz. Spomedzi zúčastnených  škôl získali pekné 3.miesto v kategórii mladší žiaci dievčatá. Poďakovanie za reprezentáciu školy patrí : B.Hažikovi, M. Stráňavovej, D. Riškovi, D.Šoporovi, L.Pasekovi, J.Mičovej. Dievčatá srdečne Vám blahoželáme.

        • Polepetko

        • Dňa 5.12. k nám zavítalo divadielko Clipperton z Banskej Bystrice. "A v tejto pestrofarebnej zemi žije jeden chlapec, len je trošku popletený. A keďže v chaos vždy zmení všetko, volajú ho Polepetko. " ...Tak nám ukázali, predviedli, čo všetko tento chlapec povystrájal. Ďakujeme za návštevu.

      • Mikuláš v ZŠ Zákopčie
        • Mikuláš v ZŠ Zákopčie

        • Dňa 6.12.2016 navštívil našu školu milý deduško Mikuláš. So sebou si zobral aj veľa pomocníkov, milých anjelikov, ale aj nezbedných čertíkov, ktorí naše deti pekne zabavili  a pomohli mu rozdať všetkým deťom našej školy darčeky. Ďakujeme za návštevu, darčeky a tešíme sa na Teba - deduško Mikuláš aj o rok.

      • Majstrovstvá Slovenska základných škôl v Ultimate Frisbee
        • Majstrovstvá Slovenska základných škôl v Ultimate Frisbee

        • Dňa 25.11. sa na Základnej škole v Podvysokej konali historické prvé Majstrovstvá Slovenska základných škôl v ultimate frisbee. Turnaj bol organizovaný tímom North Side Turzovka pod záštitou Slovenskej asociácie frisbee a v spolupráci s CVČ Turzovka a Základná škola Podvysoká. Náš tím ZŠ Zákopčie obsadil celkovo krásne bronzové miesto a najlepším hráčom celého turnaja bol vyhlásený Denis Šopor zo VII.A triedy. Všetkým našim žiakom z tímu frisbee gratulujeme ku krásnemu umiestneniu a prajeme veľa pekných športových zážitkov.

      • Vianočné plávanie
        • Vianočné plávanie

        • Naši žiaci plavci sa dňa 7. decembra zúčastnili okresnej súťaže vianočného plávania žiakov ZŠ. Žiačka IX.A v kategórií prsia získala 3. miesto. Srdečne gratulujeme a ďakujeme všetkým zúčastnením plavcom našej školy.

        • Dňa 26.10. 2016 predviedli žiaci našej školy svoj talent a šikovnosť v aranžérskej súťaži "Plody jesene", kde pozbierali viaceho ocenení. Viac v správe:

          Aranzovanie.pdf

           

                              

        • Paušálna platba stravy

        • Od októbra 2016 sa platba stravného v ZŠ a MŠ Zákopčie realizuje formou rovnakej mesačnej paušálnej platby, ktorá je uvedená na celý školský rok 2016/2017 v priloženej prílohe. Vyúčtovanie platieb za celý školský rok sa zrealizuje v júni 2017.
          Pausalne_platby_-_stravne.pdf

      • Koledníci zo Zákopčia u prezidenta
        • Koledníci zo Zákopčia u prezidenta

        • Dňa 14.1. 2016 prijal slovenský prezident Andrej Kiska koledníkov Dobrej noviny. Tri skupinky z Kútov, Zákopčia a Malcova reprezentovali viac ako 25 tisíc koledníkov v približne 1250 obciach  na celom Slovensku. Hostia zavinšovali prezidentovi tradičným spôsobom, tak ako to robili aj v decembri počas vinšovania vo svojich farnostiach.

          V obci Zákopčie sa každoročne do koledovania zapája viac ako 40 detí a dospelých. V spolupráci s Farským úradom Zákopčie ohlasujú radostnú zvesť o narodení Vykupiteľa a lásku k blížnemu. Z výťažku verejnej zbierky podporí Dobrá novina aj v tomto roku viaceré rozvojové projekty, vytvárajúce podmienky na dôstojný život detí, mladých ľudí, ale aj dospelých, rodín a komunít v krajinách subsaharskej Afriky. K dnešnému dňu to už je 29 projektov, a to najmä v Keni, Južnom Sudáne, Ugande, Etiópii, Čade a Rwande.

          Riaditeľ Dobrej noviny Marián Čaučík počas návštevy poďakoval prezidentovi za vrelé prijatie a predstavil tému 21. ročníka koledníckej akcie. Prezident tiež poďakoval koledníkom za to, že hľadajú nielen svoje šťastie, ale najmä šťastie tých druhých. Vyjadril uznanie Dobrej novine a všetkým koledníkom, ktorí už 21 rokov šíria dobro nielen na Slovensku, ale aj v zahraničí, a myslia tiež na ľudí, žijúcich ďaleko v krajinách subsaharskej Afriky.

          Vďaka patrí prezidentovi, ktorý koledníkov prijal. Tí sa už teraz tešia na ďalšie stretnutie – o rok.

                                                                                                                 

           

      • Veľkí  pre malých- Projekt Zelenej školy
        • Veľkí pre malých- Projekt Zelenej školy

        •       Dňa 26.11.2015 si kolégium Zelenej školy ZŠ - Zákopčie pripravilo projektový deň Veľkí pre malých.

                Tomuto dňu predchádzala exkurzia na Semeteš, na skládku odpadu. Tu si členovia kolégia Zelenej školy  a niektorí žiaci 3. -7. ročníka prezreli skládku, oboznámili sa s prácou zamestnancov skládky. Pán riaditeľ Ján Filo žiakom porozprával o separácii odpadu, o chybách, ktorých sa dopúšťame pri separácii, ale i o ďalšom využití separovaného odpadu.         

                 A toto sa rozhodli využiť členovia kolégia Zelenej školy. Pripravili si projektový deň, ktorému predchádzal mesiac prípravy. Žiaci II. stupňa na hodinách Informatiky vyhľadávali a spracovávali informácie o separovaní a recyklácii odpadu. Pripravili si zaujímavé prezentácie a z každej triedy vybrali najlepšiu, najzaujímavejšiu. Ďalej na hodinách Techniky i Výtvarnej výchovy zo separovaného odpadu zhotovovali zaujímavé výrobky, z ktorých opäť vybrali tie najkrajšie.

                 Štvrtok začal školskou rozhlasovou reláciou, kde sa celá škola dozvedela zaujímavosti z predchádzajúcej exkurzie. Ďalej boli žiaci I. stupňa rozdelení do dvoch skupín a každej skupine žiaci vyšších ročníkov odprezentovali svoje prezentácie. Tu sa deti dozvedeli hlavne ako si ničíme svoju Modrú planétu, keď ju obaľujeme do odpadu, ale i čo všetko sa dá vyrobiť z recyklovaného odpadu.  Ďalšiu hodinu mali deti ročníkov 1.-4. spoločnú besedu s pracovníčkami OÚ - Zákopčie, ktoré ich informovali o separácii odpadu v obci a odpovedali na zvedavé otázky detí. Tretia až piata vyučovacia hodina boli už venované na praktické použitie odpadového materiálu. Do každej triedy I. stupňa bolo pridelených niekoľko dvojíc alebo jednotlivcov, ktorí sa venovali skupinkám detí. Ukázali im svoje výrobky, povedali im z akého materiálu sú zhotovené, aké môže byť ich ďalšie využitie. Potom sa pustili do práce a na tri hodiny svojim mladším spolužiakom nahradili ich triedne pani učiteľky, ktoré už boli len ako ich poradcovia. Žiaci sa tejto úlohy zhostili veľmi dobre. Vedeli deťom vysvetliť, pomôcť, nakresliť, vystrihnúť, zlepiť. Na projektového dňa im poďakovaním boli spokojné úsmevy ich mladších spolužiakov, ktorí sa pýšili svojimi výrobkami. Aj staršie deti tento deň obohatili o nové skúsenosti a dojmy, ale zistili, že pri práci s deťmi treba obrovskú dávku trpezlivosti.

                   V dotazníku, ktorý bol určený ako spätná väzba, všetci účastníci tohto dňa vyjadrili spokojnosť s takýmto spôsobom výučby a veľmi radi by si ho zopakovali.

                   

                  

        • Vyhodnotenie dotazníka na tému šikanovania na našej škole

        • V  mesiaci jún bol realizovaný dotazník na zisťovanie vyskytujúceho sa  šikanovania s účelom zistiť súčasný stav a porovnať ho s predchádzajúcimi výsledkami vyhodnoteného dotazníka zameraného na prevenciu šikanovania žiakov, v čom sa odzrkadlí súčasná situácia správania sa žiakov v našej škole, ako aj prípadné zmeny k lepšiemu. Do prieskumu zameraného na zistenie, v akej miere sa našej školy týka problematika vydierania a šikanovania žiakov sa v mesiaci jún 2015 zapojilo 91 žiakov. Konkrétne to boli žiaci 5. – 9. ročníka.

          Žiaci 1. až 5. ročníka viedli taktiež so svojimi triednymi učiteľkami rozhovory v rámci triednických hodín, na ktorej sa rozprávali o slušnom a neslušnom, žiaducom a nežiaducom správaní cez vyučovanie, cez prestávky, či už v areáli školy, alebo mimo nej, na ceste do školy, počas čakania na autobusovej zastávke, no predovšetkým o tom ako sa zachovať keď niekto ubližuje im alebo ostatným deťom.

           

          Vyhodnotenie_dotaznikov_na_temu_sikanovanie.docx

      • Hodnotenie kvality školy
        • Hodnotenie kvality školy

        • Vážení rodičia,

          V mesiacoch apríl a máj 2015 prebehlo  hodnotenie kvality školy zo strany zákonných zástupcov. Do hodnotenia sa zapojilo 33 % rodičov.

          Tým, ktorým nie je ľahostajná kvalita školy a jej zlepšovanie ďakujeme. Prinášame výsledky hodnotenia. Zistené skutočnosti budeme riešiť a budeme dbať na zvýšovanie kvality výchovno-vzdelávacieho procesu v našej škole.

          dotaznik_rodicia_-_vyhodnotenie(2).docx

                                                                                                                                       Ďakujeme Vám za spoluprácu.

                                                                                                                                       Riaditeľstvo školy

      • Oznam o uznesení obecného zastupiteľstva
        • Oznam o uznesení obecného zastupiteľstva

        • Školská jedáleň pri ZŠ - Zákopčie oznamuje všetkým stravníkom, že dňa 15. 5. 2015 bol uznesením č. 27/2015 Obecného zastupiteľstva v Zákopčí  schválený príspevok na poskytnutie režijných nákladov ŠJ pri ZŠ - Zákopčie pre žiakov MŠ a ZŠ od začiatku školského roku 2015/2016 vo výške 1 euro mesačne na jedného stravníka

          Finančné prostriedky budú použité na skvalitnenie chodu školskej jedálne.